Eva Sládková Kultúra

Kapele Preßburger Klezmer Band už tretíkrát zrušili koncert v Bratislave. Umelci sú zúfalí

Skupina, ktorá hrá jedinečnú muziku, mala dnes vystúpiť v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava.

Ilustračný obrázok k článku Kapele Preßburger Klezmer Band už tretíkrát zrušili koncert v Bratislave. Umelci sú zúfalí
7
Galéria

Epidemiologická situácia v Bratislave nie je dobrá a tak včera mesto vyhlásilo, že na COVID semafore zaradilo červenú. Znamená to viaceré obmedzenia a medzi prvými to cítia umelci. Obľúbená kapela Preßburger Klezmer Band opäť musí fanúšikom oznamovať, že koncert, ktorý sa pokúša odohrať už tretíkrát, znova ruší.

Večerný telefonát

„Včera večer, len 24 hodín pred koncertom, sme sa dozvedeli, že nám vystúpenie rušia. Máme pripravený nový program Korene / Roots k 25. výročiu založenia kapely a takéto zrušenie na poslednú chvíľu považujeme za ťažkú podpásovku. Mali sme potvrdenú objednávku, teda zmluvu, a konanie koncertov v Bratislave nie je zakázané ani hygienikmi a ani zákonom,“ vraví rozčarovane člen kapely Andrej Werner. Prvý raz rušili koncert v marci, potom v máji a napokon teraz opäť.

Mesto aktuálne zrušilo len svoje podujatia, na tie, ktoré organizujú iní promotéri nemá dosah. Skupina prvé dva koncerty organizovala samostatne, tentokrát bola oslovená na spoluprácu Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Zo zrušenia na poslednú chvíľu sú umelci smutní.

„Nie je to fér a už vôbec nie takto na poslednú chvíľu. Keby to organizoval niekto iný, koncert by bol. Navyše, je absurdné, že o dva dni budeme hrať bez problémov vo Varšave a o tri dni v Žiline,“ dodáva Andrej Werner s tým, že umelci rešpektujú opatrenia, ale niektoré sa im zdajú prehnané. BKIS im síce sľúbil náhradný termín koncertu, no hudobníci majú obavy, či ešte niekto z fanúšikov bude ochotný kupovať lístky, ak je každé konanie koncertu takto neisté.

Oslovili sme aj BKIS, ktoré kapele Preßburger Klezmer Band koncert zrušilo, či bol tento krok naozaj nevyhnutný, no odpoveď zatiaľ nemáme.

Umelecký priemysel

Umelecká obec už dlhšie poukazuje na to, že opatreniami najviac trpí táto oblasť, kde robia tisícky ľudí. Nejde len o známych a dobre zabezpečených umelcov, ale o mnohé profesie, ktoré s nimi spolupracujú. Sú zúfalí, že protiepidemio­logickými opatreniami ako prví a najviac trpia práve oni a štát im nijako nepomáha. Vyvolali preto stretnutie s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou.

„Ministerka sa zaviazala v čo najkratšom čase umožniť nadviazanie priameho dialógu s Ministerstvom zdravotníctva a Úradom verejného zdravotníctva SR tak, aby sa nastavil jasný, primeraný a predvídateľný model fungovania sektoru hromadných podujatí (kultúra, šport, spoločenské akcie). Cieľom je zohľadnenie špecifík organizácie takýchto podujatí, primeranosť opatrení a tiež určenie zodpovednosti za ekonomický dosah opatrení na všetky dotknuté strany,“ píšu zástupcovia umeleckého priemyslu v spoločnom vyhlásení.

Nastavenie predvídateľných pravidiel je nevyhnutné aj preto, aby kapely nezažívali podobné situácie ako teraz Preßburger Klezmer Band.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM