Rôzne Správy

Cestovateľská stránka odporúča ŽENÁM: Ak nemáte sprievod, vyrazte do Bratislavy!

Bratislava sa ocitla v zozname 50 odporúčaných miest pre ženy, ktoré cestujú samy.

Ilustračný obrázok k článku Cestovateľská stránka odporúča ŽENÁM: Ak nemáte sprievod, vyrazte do Bratislavy!
Zdroj: ephoto.sk , pixabay.com

Ženy bez sprievodu sa často boja cestovať samy do cudzích krajín a miest, existuje však zoznam 50 miest sveta, ktoré môžu bez obáv navštíviť aj na sólo. Je medzi nimi aj Bratislava, uviedla v stredu belgická stanica RTB podľa odporúčania cestovateľskej stránky Tourlane. Informuje o tom TASR.

Sólové dobrodružstvo

Podľa údajov Tourlane 78 percent žien tvrdí, že nikdy neskúsili sólové dobrodružstvo mimo Európy. To podľa RTBF potvrdzuje výsledky prieskumu Plan International z Belgicka v roku 2019, podľa ktorého 91 percent mladých dievčat vo veku 15 až 24 rokov sa stalo obeťou sexuálneho obťažovania na verejných miestach v porovnaní s 28 percentami chlapcov v tom istom veku.

Cestovateľský portál vybral 50 spomedzi 170 miest, ktoré preskúmal Inštitút pre ženy, mier a bezpečnosť Univerzity Georgetown v Spojených štátoch.

Z pohľadu bezpečnosti cestovateliek muselo splniť viacero kritérií: ženy musia mať dobré zastúpené v miestnom obchodnom a politickom živote; musí existovať rodová rovnosť v spoločnosti; spravodlivosť v oblasti práva; bezpečnosť; primerané ceny za jednu noc v ženskej nocľahárni v hosteli; pripojenie na rýchly internet a primeraná cena dátového paušálu.

Bezpečné nočné mesto

Podľa portálu Tourlane sa cestovateľky menej boja samé cestovať do miest, kde sa so ženami zaobchádza rovnako ako s mužmi a kde majú pocit bezpečia v nočnom meste.

Do prvej desiatky najbezpečnejších destinácií sveta pre ženy sa dostali mestá zo severu Európy – Kodaň, Štokholm a Oslo. Za nimi sa umiestnili Singapur, Viedeň a Barcelona.

Celkom sa v zozname ocitlo 28 miest z Európy a 23 z krajín EÚ. Bratislava sa ocitla na 42. priečke, najviac bodov získala za dostupnosť ubytovania. Z krajín strednej a východnej Európy bodovali Tallin (11), Dubrovník (13), Ľubľana (14), Riga (19), Krakov (20) či Praha (23).

RTBF upozornil, že ženy by si mali v zozname miest dostupnom na stránke tourlane.fr všímať najmä kategóriu bezpečnosť. Tam vidieť veľké rozdiely: Singapur má najvyššiu úroveň bezpečnosti (10 bodov), v Európe je to Zürich (7,69), na rozdiel od Cuzca v Peru (1,01). Bratislava dostala 4,92 bodov, najmenej bezpečným v Európe je Brusel (1,91).

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM