Rôzne Správy

TLAČENICA už pred otvorením: TOP 5 obchodných domov, ktoré Bratislavčania milovali

Brouk a Babka, Veľký Baťa či Dunaj - to sú miesta, na ktoré nedajú starší Bratislavčania dopustiť. Na mnohé z nich im však zostali už len spomienky.

Ilustračný obrázok k článku TLAČENICA už pred otvorením: TOP 5 obchodných domov, ktoré Bratislavčania milovali
Zdroj: TASR

Obuv Baťa

Prvý väčší obchodný dom postavili v Bratislave v roku 1931. Bol ním päťpodlažný Dom služieb českej obuvníckej firmy Baťa na Hurbanovom námestí. Obyvatelia hlavného mesta ho volali Veľký Baťa, pretože neskôr otvorili jeho „mladšieho a menšieho súrodenca“ – „Malého“ Baťu na Obchodnej ulici.

Okrem topánok ste si u Baťu mohli kúpiť aj kabelky a rôzne doplnky, ako napríklad rukavice. Za starých čias tam bola aj pedikúra a opravovňa obuvi. Na budove svietili nápisy ako „Náš zákazník – náš pán“ či „U nás dostanete obuv pre každú nohu.“

Obchodný dom museli časom zrenovovať, prvýkrát v rokoch 1986 – 1991, kedy sa vchod presunul do rohu. Pribudlo aj bočné schodisko.

Neskôr „Baťu“ prestavovali v rokoch 2003 – 2005, stavba vtedy aj zmenila majiteľa a stal sa z nej módny obchodný dom Alizé.

Brouk a Babka

Dom módy postavili ešte pred druhou svetovou vojnou – v roku 1936. Za jeho myšlienkou stáli veľkopodnikatelia z Prahy, páni Brouk a Babka. Autorom projektu je, podobne ako v prípade Manderláku, Christian Ludwig.

Obchodný dom Brouk a Babka prešiel obnovou na konci deväťdesiatych rokov podľa projektu Jána M. Bahnu. Na prelome milénií bol objekt vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Dom odievania

Centrum bratislavskej socialistickej módy vďaka televíznym reklamám poznalo celé Slovensko. Cesty obyvateľov, ale aj návštevníkov hlavného mesta za nákupmi, smerovali práve tam. Na šiestich poschodiach a priestrannom prízemí bola veľká šanca, že zoženiete oblečenie či obuv podľa svojich predstáv. Nechýbalo ani oddelenie módnych doplnkov, kabeliek a kožušín.

Presklená stavba vyrástla v roku 1985 vedľa budovy Dunaj 1, čiže „Brouka a Babku“ (za socializmu však tento názov používali najmä pamätníci). Nový Dunaj rozšíril pôvodnú predajnú plochu na skoro desaťtisíc metrov štvorcových, pôvodne sa volala Dom odievania a s objektom Dunaj 1 je stavebne spojená.

Architektami budovy boli P. Minarovič a J. Bahna. Obchody sa skrývali za fasádou s tmavým sklom. V tomto období (2023) prebieha v objekte rekonštrukcia.

Článok pokračuje pod galériou

Obchodný dom Dunaj
7
Galéria

PRIOR

Kto zažil socialistické časy, určite si pamätá známu reklamu: „Výhodný nákup pod jednou strechou – PRIOR!“ Ten bratislavský otvorili 20. novembra 1968.

Ľudia sa nevedeli dočkať chvíle, keď sa budú môcť prechádzať medzi regálmi, budú mať príležitosť si tovar ohmatať a bez nedočkavých otázok predavačky si premyslieť, či ho kúpia. Dovtedy boli nedostupným pultom oddelení od tovaru a predavačky, ktorá im jednotlivé veci podávala.

Kým rodičia nakupovali, deti sa s obľubou vozili na pohyblivých schodoch. Bola to v tej dobe väčšia atrakcia ako lunapark.

Vo veľkom supermodernom obchodnom dome ľudí vítal úplne iný svet nákupov. Hoci bol Prior spočiatku len v jednej budove, na slovenské pomery to bol unikát. Prístavba obchodného domu vznikla až o desať rokov neskôr. Prior v tých časoch navštevovalo aj okolo 40-tisíc kupujúcich, pred Vianocami ich bolo ešte viac.

Neskôr, pár rokov po revolúcii, Prior vystriedal K-mart a potom obchodný dom MY, ktorý patril pod reťazec Tesco. Momentálne sa na budovu opäť vrátil nápis PRIOR. Je však už iba spomienkou na staré časy.

Článok pokračuje pod galériou

Premeny obchodného domu na Kamennom námestí
7
Galéria
Zdroj: TASR

Moderná tržnica

Ďalším obľúbeným priestorom na nákupy, ktorý však nie je obchodným domom v pravom slova zmysle, bola v osemdesiatych rokoch minulého storočia moderná tržnica na Trnavskom mýte.

Okrem toho, že ste tam zohnali ovocie, zeleninu, kvety, sudové víno a všeličo dobré pod zub, konali sa tam aj pravidelné vianočné trhy. Na tých ste okrem oblečenia a spotrebného tovaru nakúpili aj knihy, plagáty zväčša slovenských populárnych spevákov a kalendáre.

Vianočné nákupy Bratislava retro
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM