Rôzne

Bývanie v Rakúsku láka mnohých Bratislavčanov. Oplatí sa investovať do domu za hranicami?

Kúpa bytu, domu či pozemku u našich susedov prináša výdavky, s ktorými je potrebné počítať. Cenu nehnuteľnosti totiž môžu navýšiť aj o niekoľko tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Bývanie v Rakúsku láka mnohých Bratislavčanov. Oplatí sa investovať do domu za hranicami?
10
Galéria

Bratislavčanov, ktorí sa obzerajú po novom bývaní, lákajú do Rakúska najmä o trocha nižšie ceny nehnuteľností a dobrá dostupnosť do hlavného mesta. Oplatí sa investovať v pohraničných oblastiach?

Poplatky pri kúpe

Ak nazriete do ponuky realitných portálov, ľahko zistíte, že bývanie v Rakúsku je mnohokrát dostupnejšie ako to bratislavské. Kúpa bytu, domu či pozemku u našich susedov však prináša výdavky, s ktorými je potrebné dopredu počítať. Cenu nehnuteľnosti totiž môžu navýšiť o niekoľko tisíc eur.

V pohraničných oblastiach – v Kittsee, Wolfsthale či Hainburgu býva okolo 15-tisíc Slovákov. Prilákali ich tam nižšie ceny pozemkov a starších rodinných domov. Za ešte výhodnejšie ceny sa dajú kúpiť nehnuteľnosti ďalej od hraníc.

Záujemcovia o kúpu nehnuteľnosti v zahraničí by sa pred rozhodnutím investovať do domu či pozemku mali informovať o výške poplatkov pri kúpe. V Rakúsku totiž tvoria asi 10% z kúpnej ceny.

„Pri kúpe nehnuteľnosti v Rakúsku je potrebné uhradiť daň z prevodu nehnuteľnosti (3,5%), poplatok na katastri (1,1%), poplatok za notára cca 2,4% a províziu realitnej kancelárie 3% z kúpnej ceny nehnuteľnosti. Pri financovaní kúpy prostredníctvom úveru je poplatok za spracovanie úveru 2 až 3% a poplatok za zápis ťarchy v prospech banky vo výške 1,2% z výšky úveru (prípadne z výšky zapísanej ťarchy),“ informovala portál Zoznamrealit.sk odborníčka na nehnuteľnosti Gabriela Kočkovská.

"Zmluvu v Rakúsku robí výlučne notár, ktorý aj prijíma kúpnu cenu do notárskej úschovy a vypláca ju predávajúcim, až keď sú kupujúci zapísaní na liste vlastníctva ako vlastníci,“ dopĺňa Gabriela Kočkovská. Ak sa chystáte zobrať si úver, rakúske banky prefinancujú 80% z ceny nehnuteľnosti.

Dom za hranicami

Ak rozmýšľate o stavbe rodinného domu za hranicami, musíte sa pripraviť na to, že v Rakúsku sa môžu realizovať iba nízkoenergetické stavby.

Dom vám môže postaviť aj slovenská firma, musí však splniť všetky predpisy platné v Rakúsku. "Mala by tam mať prihlásených zamestnancov a platiť im minimálnu hodinovú mzdu, ktorá je v Rakúsku. Pri svojpomocnej stavbe môžu pomáhať iba najbližší príbuzní, ostatní musia byť prihlásení na úradoch,“ doplnila odborníčka na reality.

Hrad Hainburg
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM