Rôzne

Plánujete kúpu bytu či domu? Najväčší záujem o nehnuteľnosti je začiatkom roka

Ak sa v tomto období obzeráte po novom bývaní, patríte na Slovensku k väčšine. Najväčší záujem o nehnuteľnosti je práve v januári.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete kúpu bytu či domu? Najväčší záujem o nehnuteľnosti je začiatkom roka
16
Galéria

Ak sa práve v januári začínate obzerať po novom byte či dome, patríte k väčšine Slovákov. Realitný trh sa totiž začiatkom roka hýbe najviac.

Najviac kupujeme na jar

Ľudia si väčšinou radosti a starosti spojené so zháňaním nového bývania nechávajú na obdobie, kedy sú po sviatkoch oddýchnutí a plní novej energie. Zistil to realitný portál zoznamrealit.sk na základe štúdie vytvorenej podľa návštevnosti ich realitných stránok na internete.

Prax maklérov hovorí, že väčšina potencionálnych kupcov niekoľko týždňov hľadá nehnuteľnosti na internete, trocha neskôr chodia na obhliadky a vysnívané nové bývanie kupujú väčšinou na jar.

„Najlepšie obdobie na predaj bytu je podľa mojich skúseností v jarných mesiacoch, čiže marec, apríl, máj. Po zime príde vždy na trh najviac nehnuteľností a záujemcovia si môžu vyberať zo širšej ponuky,“ uviedol prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič pre zoznamrealit.sk. Predávajúcim sa teda najviac oplatí dať svoju nehnuteľnosť do ponuky na jar. Vtedy ju môžu predať za lepšiu cenu.

Prázdniny predaju neprajú

Počas školských prázdnin a dovolenkového obdobia sa predávajú nehnuteľnosti v nižšej miere a makléri majú menej práce.„Počas roka sú dve najsilnejšie sezóny na predaj a kúpu nehnuteľnosti, je to jarná sezóna a jesenná sezóna. V zimnom období je náročnejšie prezentovať pozemky a rodinné domy, preto tieto nehnuteľnosti vstupujú na trh až na jar. Jesenná sezóna je tiež silná – končí dovolenkové obdobie a záujem o realitné transakcie rastie,“ dodáva Matej Kucharič.

Na realitné obchody však vplýva množstvo ďalších faktorov. V súčasnosti ich ovplyvňujú najmä nízke úrokové sadzby hypotekárnych úverov, ktoré umožňujú ľuďom reálne uvažovať o novom bývaní.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM