Aktualizované Rôzne

Búrky v Bratislave lámali rekordy. A ešte nie je koniec - prídu ďalšie!

Intenzívna búrka, ktorá znepríjemnila život vo viacerých častiach mesta, sa postarala o rekordné úhrny zrážok. V Bratislave napršalo až 113 milimetrov.

Ilustračný obrázok k článku Búrky v Bratislave lámali rekordy. A ešte nie je koniec - prídu ďalšie!
22
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk

V Bratislave včera pršalo počas celého popoludnia. Intenzívna búrka, ktorá znepríjemnila život v Rači, v Ružinove a viacerých ďalších častiach mesta, sa postarala o rekordné úhrny zrážok.

Najviac napršalo na Kolibe

Hoci sa zdalo, že v Rači prší najviac, nebolo to tak. „Najväčší úhrn z oficiálnych staníc zaznamenal zrážkomer SHMÚ v Perneku, kde spadlo 87 mm. Druhý najvýraznejší úhrn eviduje Malý Javorník s 84,8 mm a treticu uzatvára Koliba so 77,2 mm,“ informuje portál imeteo.sk.

Celkovo najviac zrážok spadlo v Novom Meste, kde stanica namerala až takmer 113 mm. Ide o rekordné úhrny, čomu zodpovedala aj situácia v meste.

Podľa imeteo.sk pod Kolibou zaznamenal zrážkomer 92,7 mm. Veľa zrážok spadlo aj v Starom Meste a to 76 mm, či v Petržalke, kde spadlo takmer 78 mm. V okolí Lamača a Patrónky spadlo od 60 do 75 mm a v oblasti Podunajských Biskupíc až 78,5 mm.

S búrkami sa nelúčime

Búrky na západe Slovenska by mali ešte pokračovať. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Potrvá do rána.

Meteorológovia očakávajú búrky aj trvalejší dážď, pri ktorých môže spadnúť 20 až 50 mm zrážok. Predpokladajú aj nárazový vietor. „Nárazy vetra pri búrkach môžu dosiahnuť rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ uvádzajú na webstránke.

Upozorňujú aj na vodné toky. „Je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ píšu meteorológovia.

Na rozdiel od soboty by v nedeľu búrky malo sprevádzať aj krupobitie a silný vietor.

Zdroj: Facebook
Bratislava pod vodou po búrke
22
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM