Správy

Budú veterinári od januára operovať bez narkózy?

Psičkári, v roku 2017 by ste za vyšetrenie milovaného chlpáča mohli zaplatiť viac ako doteraz. Na svedomí to má posledná novela zákona o liekoch.

Ilustračný obrázok k článku Budú veterinári od januára operovať bez narkózy?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Posledná novela zákona o liekoch obsahuje podľa opozičného poslanca Zsolta Simona chybu, ktorá spôsobí, že psy a mačky budú operovať bez umŕtvenia.

Toto tvrdenie je však podľa Juraja Eliaša, prezidenta Slovenskej aliancie ochrancov zvierat „trochu nadnesené“. Žiadny veterinár by si totiž nedovolil operovať zviera bez narkózy.

Objednávky liekov po novom

„Mohlo by sa stať to, že ľudia u veterinára zaplatia viac, prípadne by sa mohla predražiť liečba ich miláčika. Humánne lieky sú potrebné aj pre zvieratá,“ hovorí Eliaš. V tomto prípade si však majiteľ platí za liek plnú sumu.

Veterinárni lekári, ktorí v praxi používajú lieky z lekárne, si ich budú môcť aj naďalej zakúpiť na veterinárny predpis v lekárni. Ak však budú potrebovať väčšie množstvo liekov, objednávku budú po novom adresovať držiteľovi registrácie lieku. Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva (MZ) v reakcii na výhradu poslanca Simona.

„Pre veterinárov je dôležité, že novela nevylučuje možnosť spolupráce držiteľa registrácie a veľkodistribútora. Objednávka však musí byť adresovaná držiteľovi registrácie lieku, novelou zákona sa totiž zdôrazňuje, že práve ten bude mať najväčšiu zodpovednosť za prípadný nedostatok lieku na trhu,“ uviedla hovorkyňa MZ Stanislava Luptáková.

Nelegálny dovoz?

Simon vyhlásil, že pri novele zákona o liekoch bola vypustená možnosť, aby sa veterinárni lekári na Slovensku mohli legálne dostať k humánnym liekom. „Nekúpia ich od distribútora ani od lekární, budú mať možnosť kúpiť ich len od držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku, ktorý ani nemusí mať sklad na území SR,“ vysvetlil opozičný poslanec s tým, že veterinárov nútime, aby dovážali lieky nelegálne či pololegálne zo zahraničia.

Podľa Simona sa humánne lieky v najväčšej miere využívajú pri liečení psov a mačiek či pri hospodárskych zvieratách. „Liek na uspanie či lokálne umŕtvenie je ten istý, ktorý sa používa v humánnej medicíne pri ľuďoch. Pýtam sa, majú veterinári týrať psy a mačky?“ vyhlásil.

Simon preto vyzval ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), vládu a koaličných poslancov, aby na ďalšiu schôdzu v skrátenej lehote predložili návrh zmeny tohto zákona, ktorý vyrieši problém.

Bez veterinárov

Osobne ma naozaj udivuje to, že sa išiel meniť existujúci zákon a vynechali sa z toho veterinári. Ak by niekto kompetentný riešil novelu zákona, tak by sa takéto niečo nestalo. Ale zjavne sa k novele nevyjadrovali odborníci, ale úradníci, ktorí dostali pokyn zamedziť vývozu liekov do zahraničia a vôbec ich nenapadlo, že ak vypustia zo starého zákona veterinárov, tak s tým niečo spôsobia,“ povedal pre Bratislava24.sk E­liaš.

„Ak sa robí novela, ktorá sa týka dotknutých ľudí, teda veterinárov, tak je potrebné, aby sa k tomu vyjadrili aj tí, ktorých sa to týka. V tomto prípade to mala byť Komora veterinárnych lekárov SR. Nemalo sa komunikovať len s lekárnikmi,“ dodal na záver s presvedčením, že hneď, ako sa na to poukázalo, sa kompetentní spamätali a všetko sa vyrieši.

Veterinár
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM