KAW Rôzne

Budú ešte niekedy svietiť historické lampáše na Rudnayovom námestí?

Krásne lampáše pri Dóme sv. Martina by si zaslúžili obnovu. Hrdza a zub času ich nahlodávajú čoraz viac. Aká budúcnosť ich čaká?

Ilustračný obrázok k článku Budú ešte niekedy svietiť historické lampáše na Rudnayovom námestí?
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Viete si predstaviť Rudnayovo námestie pri Dóme sv. Martina osvetlené nádhernými starými lampášmi? Že ste si ich tam ani nevšimli? Niet sa čo čudovať. Viac ako 100 rokov staré lampáše totiž zanikli pod listami popínavých rastlín a ich krásu výrazne nahlodal zub času.

Nostalgia starých čias

Je však celkom možné, že lampáše čaká svetlejšia budúcnosť. Bratislavský okrášľovací spolok (BOS) by rád obnovil ich zašlú krásu.

„Reštaurovanie lampášov je odborná vec. Je potrebné vyčistiť sklenenú výplň, dať do poriadku kovové časti lampášov. Dlhodobo totiž dochádza k ich deštrukcii, korózia je vo veľmi pokročilom štádiu,“ priblížil pre Bratislava24.sk výkonný riaditeľ Bratislavského okrášlovacieho spolku Maroš Mačuha.

Historické lampáše umiestnil na Rudnayovo námestie začiatkom 20. storočia pôvodný Bratislavský okrášľovací spolok.

Lampáše by sa dokonca dali znova pripojiť na elektriku. Existuje tak možnosť, že by ich svetlo mohlo dodať námestiu príjemný nostalgický vzhľad. „Lampáše sa musia zrekonštruovať tak, aby do nich nepršalo. Vyžaduje si to ich kompletné zreštaurovanie. Cena za obnovu jedného lampáša sa však šplhá až k 2 500 eurám. Je teda potrebné na tento účel vyčleniť prostriedky. Pri takejto vysokej sume to však ešte nejaký čas potrvá,“ hovorí Mačuha.

Spolok hrdých Bratislavčanov

Bratislavský okrášľovací spolok je občianske združenie obyvateľov a priateľov Bratislavy, ktoré chce zachovávať historické hodnoty mesta, podporovať estetické cítenie v spoločnosti, zlepšovať životné prostredie a budovať hrdosť na svoje mesto.

Obnovený Bratislavský okrášľovací spolok sa cíti byť pokračovaním pôvodného Okrášľovacieho spolku z roku 1868, pričom pôsobí v súčasných podmienkach a chce prispievať k rozvoju Bratislavy ako hlavného mesta Slovenskej republiky.

Historické lampáše
6
Galéria
Zdroj: BOS
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM