Rôzne

Bratislavské NAJ: Kostol svätého Martina je najväčším v Bratislave

Kostol je jednou z najvýraznejších bratislavských dominánt a po Bratislavskom hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Kostol svätého Martina je najväčším v Bratislave
10
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Katedrála svätého Martina alebo Dóm svätého Martina je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Je to pôvodne gotická sakrálna stavba v historickej zóne Bratislavy. Odkedy na jej území v 11. storočí postavili rotundu s kruhovým pôdorysom, prešla si mnohými veľkými prestavbami a prístavbami, exteriérovými aj interiérovými úpravami.

Jeden z najväčších kostolov na Slovensku je zároveň najvýznamnejším a najväčším kostolom v Bratislave. Od 14. februára 2008 je hlavným chrámom novovzniknutej Bratislavskej arcidiecézy. Od apríla 1995 do februára 2008 niesol Dóm sv. Martina meno Konkatedrála svätého Martina.

Zásah bleskom

Dóm ohromuje nielen svojou veľkosťou, ale aj unikátnym šperkom na samom vrchu veže – zlatou korunou. Tá tam ale nebola od samého počiatku. V roku 1760 zasiahol vežu kostola blesk, „vďaka“ čomu v rokoch 1764 – 1766 odštartovala veľká prestavba veže. Vežu zvýšili asi o dvadsaťštyri metrov oproti pôvodnej veľkosti a do nadstavanej časti dostala hodinový stroj so štyrmi ciferníkmi. Pod hodinovým strojom prispôsobili nový priestor pre zvony. Zrekonštruovaný bol aj interiér veže.

Pôvodný kríž na vrchole novej medenej helmice v roku 1765 nahradil pozlátený model uhorskej kráľovskej koruny, do ktorej vložili pamätný pergamen s menom kráľovnej Márie Terézie a ďalších členov panovníckeho rodu. Slávnostné osadenie koruny sa konalo v utorok 15. októbra 1765. Koruna sa stala trvalým symbolom a pripomienkou funkcie bratislavského Dómu ako hlavného korunovačného kostola Uhorska a na veži tróni dodnes. Autorom koruny je prešporský meďotepec Carl Mayer.

Verejnosti na dosah

V roku 1833 vežu opäť zasiahol blesk. Následkom toho vznikol požiar, ktorý vežu aj s korunou na jej špici poškodil. Kým vežu opravili, prešlo ďalších 13 rokov. Koruna bola poškodená natoľko, že musela byť zhotovená úplne nová pozlátená napodobenina uhorskej kráľovskej koruny.

V 19. storočí mohla verejnosť jeden deň obdivovať korunu zblízka, keď bola vystavená pri severnom vchode svätyne. Potom ju opäť usadili na vrchol veže, tentoraz aj s bleskozvodom. Po približne sto rokoch bola ale opäť zložená z hrotu. Tentoraz kvôli (zatiaľ poslednej) rekonštrukcii koruny v roku 2010. Od 27. septembra do 10. októbra 2010 bola vystavená v interiéri južnej predsiene. Pred jej opätovným osadením na vežu do nej vložili dokumenty pre nasledujúce generácie.

Dóm sv. Martina
10
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM