Alexandra Húsková Samospráva

Bude to precedens pre celú Bratislavu? V Karlovej Vsi poslanci vyhlásili referendum

Parkovanie a hazardné hry. Poslanci miestneho zastupiteľstva schválili vyhlásenie referenda počas konania marcových volieb do národnej rady. Obyvatelia mestskej časti Karlova Ves tak budú môcť 5. marca vyjadriť názor na dve otázky, ktoré priamo ovplyvnia život v mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Bude to precedens pre celú Bratislavu? V Karlovej Vsi poslanci vyhlásili referendum
Zdroj: TASR

„Je to veľmi dôležitá udalosť, ktorá môže mať veľký význam pre komunálnu politiku ale môže byť aj precedensom pre celú Bratislavu,“ uviedla Dana Čahojová, starostka MČ Karlova Ves.

Gram praxe váži viac ako tony teoretických možností

„Inštitút referenda má v komunále minimálnu prax,“ povedala Dana Čahojová. „Overme si prax referenda na komunálnej úrovni. Dajme možnosť obyvateľom Karlovej Vsi, aby nám mohli prejaviť svoj názor,“ vyzvala poslancov. Využitím miestneho referenda môže dôjsť k riešeniu otázok, na ktorých je zhoda problematická.

„Mimoriadne významnou je spôsobilosť miestneho referenda stať sa nástrojom na riešenie problémov spojených s konfliktnými situáciami pri názorových rozporoch medzi orgánmi obce, ako aj rôznorodými záujmami v územnom obvode obce,“ uvádza sa v dôvodovej správe materiálu o referende.

Aké budú referendové otázky?

Poslanci schválili nasledujúce otázky, ktoré budú obsahom referenda.

1) Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?

2) Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava Karlova Ves?

Nedostatočný počet hlasov získala otázka o regulácii používania zábavnej pyrotechniky na území MČ.

„Náklady na konanie referenda by mali byť v najlacnejšej verzii vo výške 7.500 eur,“ informoval Branislav Záhradník, vicestarosta MČ Karlova Ves. Vyčlenenie finančných prostriedkov bude upresnené na nasledujúcom zasadnutí zastupiteľstva.

Právo hlasovať v referende má obyvateľ Mestskej časti Bratislava–Karlova Ves, ktorý má právo voliť do orgánov samosprávy obcí. Referendum bude prebiehať v samostatnej volebnej miestnosti, približne na dve volebné miestnosti by mala pripadať jedna volebná miestnosť pre referendum. Referendum bude úspešné pri nadpolovičnej účasti oprávnených voličov.

Prečítajte si aj:

Karlova Ves chce spojiť parlamentné voľby s obecným referendom

Škola na Veternicovej pravdepodobne zanikne z dôvodu nedostatku žiakov. Deti tam však zostanú

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM