Alexandra Húsková Samospráva

Škola na Veternicovej pravdepodobne zanikne z dôvodu nedostatku žiakov. Deti tam však zostanú

Samospráva Karlovej Vsi bude rozhodovať o zrušení jednej zo škôl na Dlhých Dieloch. Podľa samosprávy vytvára finančnú stratu a počas posledných rokov má klesajúci počet prihlásených detí. Vedenie školy sa tvrdeniam bráni, rodičia detí spísali aj petíciu na jej zachovanie.

Ilustračný obrázok k článku Škola na Veternicovej pravdepodobne zanikne z dôvodu nedostatku žiakov. Deti tam však zostanú
Zdroj: TASR

V ZŠ Veternicová šesť rokov klesá počet prihlásených detí. Kým v školskom roku 2010/2011 ju navštevovalo 271 žiakov, dnes ich je poľa vyjadrenia samosprávy len 188.

„Ide o trvalý trend a pokles pod kritickú hranicu. Dnes si z normatívnych prostriedkov škola nedokáže pokryť mzdy zamestnancov ani základné prevádzkové náklady,“ povedal pre Bratislava24.sk Branislav Heldeš, hovorca MČ Karlova Ves.

Od januára do augusta tohto roka vytvorila škola podľa samosprávy v dôsledku kriticky nízkeho počtu žiakov stratu približne 60-tisíc eur. „Manažment školy vedel, že táto situácia vznikne, napriek tomu nebol schopný niekoľko mesiacov ponúknuť adekvátne riešenie,“ uviedol Branislav Heldeš.

Zrušenie školy ako nešťastné riešenie

Približne 250 podpísaných ľudí žiada v petícii samosprávu Mestskej časti Karlova Ves a ministerstvo školstva SR, aby zachovali právnu subjektivitu Základnej školy Veternicová 20, Bratislava v súčasnom stave.

„Napriek problémom, s ktorými škola zápasí a momentálnemu nedostatku prváčikov na väčšine základných škôl v Karlovej Vsi, považujeme akékoľvek zrušenie alebo zmenu právnej subjektivity školy za veľmi nešťastné riešenie,“ píšu rodičia v petícii.

Pre rodičov detí zo ZŠ Veternicová je neprijateľné rušiť modernú školu, ktorá má podľa nich potenciál stať sa školou, ponúkajúcou kvalitné základné vzdelanie. „Typovo patrí k menším školám a k školám rodinného typu, avšak z hľadiska rozmanitosti ponúka skvelú alternatívu pre deti neobľubujúce veľké kolektívy a vyžadujúce osobnejší kontakt s učiteľom,“ uviedli signatári petície.

Argumentujú aj tým, že škola sídli v pomerne novej stavbe, nevyžadujúcej opravy na krásnom mieste. Nárast počtu detí predpokladajú podľa vyššieho počtu detí, ktoré sa v poslednom období hlásia do materských škôl.

Útoky na vedenie?

Riaditeľka ZŠ Veternicová Katarína Belegišanin vydala na internetovej stránke školy vyhlásenie, v ktorom hospodárenie školy, ako jeden z hlavných dôvodov zrušenia školy, obhajuje. „Je nutné zdôrazniť, že naša škola do roku 2014 hospodárila s vyrovnaným rozpočtom,“ uviedla.

„Dlhšiu dobu sledujem útoky na ZŠ Veternicová a konkrétne aj na moju osobu – že robím dlhy, že škola má málo detí. Je pravda, že tento rok máme zapísaných menej žiakov, tak ako aj ostatné školy, čo však má pozitívny vplyv na samotný vzdelávací proces. Naša škola je malá, rodinného charakteru a navštevuje ju momentálne 192 detí. Pevne veríme, že si obec uvedomuje potrebu existencie tejto školy,“ vyjadrila svoj postoj riaditeľka školy.

Zmení sa len pečiatka školy

„Plánuje sa iba organizačná zmena. Jediné, čo by sa zmenilo je pečiatka, ktorá znamená, že ide o elokované pracovisko ZŠ Alexandra Dubčeka,“ uviedol Branislav Heldeš.

Vedenie samosprávy deklaruje záujem o zachovaní tohto pracoviska. Plánuje zachovať komfort žiakov a ich rodičov, aby zostali v prostredí, na ktoré sú naučené a majú ho radi.

Deti zostanú v tej istej budove, bude sa vyučovať v tých istých triedach, deti budú navštevovať ten istý školský klub.

Problémom školy sa zaoberali aj poslanci Miestneho zastupiteľstva Karlova Ves na Komisii školstva mládeže a športu. Komisia bude o bode riešenia budúcnosti školy opätovne zasadať v pondelok 1. februára. Podľa Petra Žáčeka z prípravného výboru OZ Veternica sa tam chystajú rodičia predložiť návrhy na zlepšenie fungovania školy.

„O majetku obcí a nakladaní s prostriedkami rozhodne miestne zastupiteľstvo pravdepodobne 16.2.2016,“ uviedol Branislav Heldeš.

Základná škola Veternicová sa nachádza v budove postavenej v 90-tych rokoch, ktorú však naplno začala využívať až v školskom roku 2006/2007. Stojí na severozápadnom okraji sídliska Dlhé diely.

Prečítajte si aj: Karloveskí učitelia využijú štrajk na čistenie chodníka na Devínsku Kobylu, ďalší budú variť pre ľudí bez domova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM