Správy Samospráva

Bude menej nehôd? Na radiále upozorňujú chodcov na električky svetelné stĺpiky

V Bratislave ide o nové riešenie, keďže pôvodne sa na tieto priechody navrhovali výstražné svetlá podobné tým, aké sú na železničných priecestiach.

Ilustračný obrázok k článku Bude menej nehôd? Na radiále upozorňujú chodcov na električky svetelné stĺpiky
Zdroj: Facebook.com/Bratislava - hlavné mesto SR

Na zrekonštruovanej Karlovesko-dúbravskej radiále v Bratislave upozornia chodcov na blížiacu sa električku nové svetelné stĺpiky. Zapínajú sa sedem sekúnd pred jej príchodom a po prejazde električky sa vypínajú. Umiestnené sú na priechodoch pre chodcov, najmä mimo priestoru električkových zastávok.

Bezpečne vďaka stĺpikom

„V týchto úsekoch jazdia električky vyššou rýchlosťou. Naopak, v priestore zastávok električka už dobrzďuje, alebo sa len rozbieha. Zároveň pri zastávke chodci električku očakávajú a sú obozretnejší,“ vysvetľuje hlavné mesto na sociálnej sieti. Stĺpiky zvyšujú bezpečnosť na miestach s horším výhľadom, napríklad za zákrutou. Svetelné znamenie sprevádza aj signálny tón.

V Bratislave ide o nové riešenie, keďže pôvodne sa na tieto priechody navrhovali výstražné svetlá podobné tým, aké sú na železničných priecestiach. Tie by boli podľa samosprávy esteticky rušivejšie. „Nové stĺpiky súčasne lepšie vyšlú svetelný signál do zorného poľa chodca na priechode,“ poznamenal magistrát.

💡Nech nás bezpečnosť pri električkách sprevádza Na zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vás nové svetelné...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, December 10, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM