Rôzne

Čistiareň odpadových vôd vo Vrakuni ohrozili ropné látky

Bratislavská vodárenská podáva trestné oznámenie za ohrozenie čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni.

Ilustračný obrázok k článku Čistiareň odpadových vôd vo Vrakuni ohrozili ropné látky
2
Galéria
Zdroj: TASR

K znečisteniu malo prísť v noci zo štvrtka na piatok minulý týždeň.

„Do kanalizácie sa dostal podľa našich odhadov obsah niekoľkých sudov ropných látok, predpokladáme, že išlo o motorové oleje. Nie je akceptovateľné, aby nezodpovedný jedinec alebo skupina ľudí svojou hlúposťou a snahou ušetriť peniaze za správne likvidovanie nebezpečného odpadu ohrozovali životné prostredie aj zdravie a bezpečnosť ľudí v celom regióne“ priblížil Peter Olajoš, generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Okamžitý zásah

Vďaka ostražitosti a okamžitému zásahu pracovníkov BVS neprišlo k znefunkčneniu čistiarne ani úniku znečistenej vody do Malého Dunaja a potenciálne ekologickej katastrofe. Stačili osadiť sorpčné hady do žľabov a plné nasadenie nátokových žľabov pred biologickými linkami.

V prípade, ak by ropné látky prenikli až do biologického stupňa čistenia, hrozilo vážne poškodenie, až znefunkčnenie čistiarne.

„Kontaminácia bola taká veľká, že bez promptných opatrení by čistiareň bola odstavená z prevádzky na minimálne dva týždne, možno až mesiac, čo by znamenalo krízovú situáciu, napríklad by sa nesmelo splachovať v celom meste,“ uviedol šéf BVS.

Tretí prípad za rok a pol

Zdôraznil, že k ohrozeniu životného prostredia ani prevádzky čistiarne nedošlo. „Keďže však ide o tretí prípad za posledný rok a pol, BVS sa rozhodla podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ oznámil Olajoš.

Upozornil, že BVS poskytne polícii závery interného vyšetrovania. „Naši pracovníci ešte v inkriminovanú noc absolvovali fyzickú kontrolu jednotlivých trás kanalizácie. Otvárali kus po kuse jednotlivé poklopy, aby zistili, kde k znečisteniu došlo. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa tak stalo mimo územia hlavného mesta,“ dodal Olajoš. Verí, že presné okolnosti prípadu vyšetrí polícia.

Vinníkovi hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. Ak by vyšetrovateľ klasifikoval vec ako trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi, stúpne horná hranica sadzby až na osem rokov.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM