Rôzne

Za vodné a stočné si môžme priplatiť. BVS požiada o zvýšenie cien

Za hranicou životnosti je podľa vodární viac ako 250 kilometrov vodovodných potrubí a 400 kilometrov kanalizácie.

Ilustračný obrázok k článku Za vodné a stočné si môžme priplatiť. BVS požiada o zvýšenie cien
Zdroj: Dnes24.sk

V predchádzajúcich rokoch boli zanedbané investície do infraštruktúry Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Celková suma, ktorú je potrebné akútne investovať iba do opravy vodovodov a kanalizácií, takzvaný investičný dlh, aktuálne presahuje 271 miliónov eur. Informoval o tom hovorca BVS Peter Podstupka.

Komplikácie

Momentálne je podľa bratislavských vodární za hranicou svojej teoretickej životnosti viac ako 250 kilometrov vodovodných potrubí a približne 400 kilometrov kanalizačných sietí. „Ak nepríde k zmene prístupu investícií do infraštruktúry, nastane v najbližších rokoch dramatický nárast počtu mimoriadnych udalostí, čo na jednej strane skomplikuje dodávku pitnej a odvod splaškovej vody v celom regióne, a na druhej strane zvýši náklady na opravu, ktoré sú pri haváriách vždy väčšie ako pri plánovaných opravách,“ upozorňuje BVS.

V prípade, ak by sa k zanedbaným investíciám do obnovy prirátala aj suma potrebná na investície do ďalšieho rozvoja, prekročila by celková hodnota 600 miliónov eur.

Obnova infraštruktúry

„Nie je možné sa donekonečna spoliehať na to, že staré potrubia ešte jeden rok vydržia. Nové vedenie BVS preto pripravuje systematické riešenia na obnovu vodárenskej infraštruktúry v celom regióne, kde BVS pôsobí,“ povedal generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva BVS Peter Olajoš. Zanedbaná obnova infraštruktúry bola spolu s neefektívne využívanými zdrojmi vodární jedným z najväčších problémov, ktoré musí nové vedenie riešiť.

Systematická obnova starých vodovodov a kanalizácií bude kľúčom aj do budúcnosti. V najbližších desiatich rokoch sa končí životnosť ďalším takmer 400 kilometrom kanalizačných potrubí a približne 200 kilometrom vodovodov.

BVS aktuálne prevádzkuje zhruba 5150 kilometrov vodovodnej a kanalizačnej siete, čo predstavuje vzdušnou čiarou vzdialenosť väčšiu ako z Bratislavy na severný pól. Okrem toho prevádzkuje množstvo vodárenských zdrojov, vodojemov, čerpacích staníc a čistiarní odpadových vôd.

BVS požiada o zvýšenie cien

Po piatich rokoch nezmenených cien vodného a stočného predloží Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) návrh na zvýšenie cien. Priemerný navrhovaný rast cien by pre modelovú trojčlennú rodinu znamenal mesačné zvýšenie nákladov o menej ako 2,5 eura s DPH mesačne, teda približne 80 centov na jedného člena rodiny.

O cenovom návrhu BVS rozhodne Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Aj v prípade, ak by ÚRSO schválil cenový návrh v plnom rozsahu, stále by bola cena za výrobu a dodávku vody verejným vodovom v Bratislave a okolí nižšia, ako v piatich najväčších vodárenských spoločnostiach na Slovensku.

„Nové vedenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa prioritne sústreďuje na úpravu existujúcich dodávateľsko-odberateľských vzťahov po predchádzajúcom vedení. Ak chceme veci zmeniť, koncepčne znížiť počet porúch a garantovať dodávku a spracovanie zdravej a nezávadnej vody v tomto regióne v budúcnosti, je nutné zreálniť aj ceny,“ informoval generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM