Kultúra

Bratislavu opäť čaká Noc múzeí a galérií. Na čo sa môžeme tešiť?

Dopravný podnik Bratislava pripravil bezplatnú prepravu k múzeám a galériám. Navyše historickými električkami, trolejbusmi a autobusmi.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavu opäť čaká Noc múzeí a galérií. Na čo sa môžeme tešiť?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Do celoeurópskej aktivity pod záštitou Rady Európy – Noci múzeí a galérií sa Slovensko zapája po 15. raz. Podujatie sa uskutoční v sobotu 18. mája, ktorý je Medzinárodným dňom múzeí.

Nevšedné zážitky

„Noc múzeí a galérií patrí k našim najvýznamnejším aj najnavštevovanejším aktivitám. V pestrom programe inštitúcie ponúkajú poučenie aj zábavu, niekde aj do polnoci. Múzeá sa venujú ochrane a záchrane kultúrneho dedičstva, dokladov minulosti. Preto aj návšteva depozitárov patrí k nevšedným zážitkom, podobne ako spoznanie bunkrov či historických lokomotív,“ povedala námestníčka Slovenského národného múzea (SNM) Gabriela Podušelová.

Podľa Mariána Majerníka zo Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS) na podujatí budú pútavo prezentovať múzeá a galérie svoju činnosť. Predstavia unikáty z doby bronzovej alebo zo stredoveku, pripravia rôzne hry a spôsoby zábavy, remeselné tvorivé dielne, literárne a divadelné aktivity, podujatia na počesť Milana Rastislava Štefánika, ale aj návštevu jaskyne či ochutnávku medu.

Výstava v CO kryte

V hlavnom meste a Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) si záujemcovia môžu vybrať z viac ako 50 prihlásených inštitúcií. Medzi nimi sa prvýkrát zapája CO kryt pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, kde je komixová výstava autorov z celej Európy.

V tomto kraji je jednotná vstupenka za tri eurá, ktorú možno kúpiť v prvom múzeu alebo galérii a platí pre všetky ostatné. Deti do desať rokov majú vstup zdarma. Zoznam zapojených inštitúcií s programom i dopravou je vo vydanej brožúrke.

Špeciálne linky zadarmo

„Dopravný podnik Bratislava opäť pripravil špeciálnymi linkami bezplatnú prepravu k múzeám a galériám. Navyše historickými električkami, trolejbusmi a autobusmi. Po tretí raz sa do podujatia zapája BSK posilnenou regionálnou autobusovou dopravou. Tiež Železničná spoločnosť Slovensko umožňuje presuny do okresov Pezinok, Senec a Malacky,“ uviedla Zuzana Vášáryová zo SNM.

Podľa organizátorov zo ZMS a SNM až do neskorých večerných hodín bude možné navštíviť viac ako 100 zbierkotvorných slovenských inštitúcií. Ich zoznam je na internetových stránkach www.snm.sk, www.nocmuzei.sk a www.zms.sk.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Expozície múzeí a galérií
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM