Rôzne

Bratislavský kraj bude mať po novom troch podpredsedov

Zástupcami novozvoleného predsedu BSK Juraja Drobu budú od januára Alžbeta Ožvaldová, Elena Pätoprstá a Mikuláš Krippel.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj bude mať po novom troch podpredsedov
6
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba bude mať od januára budúceho roka troch zástupcov. Budú nimi Alžbeta Ožvaldová (Nezávislé fórum), Elena Pätoprstá a Mikuláš Krippel (obaja SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska). Rozhodli o tom v stredu (20. 12.) bratislavskí krajskí poslanci na poslednom tohtoročnom Zasadnutí BSK. Počet vicežupanov sa tak oproti minulému volebnému obdobiu znižuje o dvoch.

Prioritou bude doprava

Prioritnou oblasťou podpredsedníčky BSK Alžbety Ožvaldovej, ktorá je zároveň starostkou Podunajských Biskupíc, bude doprava. „Vždy budem hájiť záujmy celého kraja, teda nielen Bratislavy, ale aj Malaciek, Senecka a Pezinska,“ uviedla Ožvaldová, ktorá v tejto oblasti vidí na najbližších päť rokov veľa práce a veľké výzvy.

Zvládnuť sa to dá podľa nej spoluprácou mestských častí, mesta, obcí a miest kraja spolu s ministerstvom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a ďalšími kompetentnými inštitúciami. „Nemyslím si, že ak má človek skúsenosti, že nezvládne tieto veci. Treba vedieť o tom, ktorú oblasť zastupujete a keď máte otvorené dvere a je tu spolupráca, samozrejme, že to budem zvládať. A dúfam, že do piatich rokov budeme mať výsledky,“ odpovedala Ožvaldová na otázku, či bude plnohodnotne zvládať vykonávať funkciu starostky i podpredsedníč­ky kraja.

Ochrana životného prostredia

Rovnako si verí aj Elena Pätoprstá, ktorá by sa mala zaoberať najmä životným prostredím a jeho ochranou. „Priorita, ktorá sa týka celého Bratislavského kraja, nielen Petržalky, ktorú zastupujem, je ochrana Žitného ostrova a spodných vôd,“ zdôraznila Pätoprstá. Verí pritom, že mandát a dôvera, ktorá bola do nej jej zvolením vložená zo strany kraja a poslancov, bude rovnako akceptovateľná aj zo strany vlády.

Zároveň pripustila, že bude musieť zredukovať niektoré svoje aktivity týkajúce sa občianskych združení, netýka sa to však poslaneckých funkcií. „Pokiaľ by mi to prekážalo vo výkone tejto funkcie, tak by som sa zriekla, ale zatiaľ mi to neprekáža, skôr mi to pomáha,“ skonštatovala Pätoprstá, ktorá tak naďalej zostáva bratislavskou mestskou i petržalskou miestnou poslankyňou.

Zmeny v školstve

Tretím podpredsedom kraja bude Mikuláš Krippel, ktorý je zároveň najmladším poslancom v krajskom parlamente. Na starosti bude mať sociálnu oblasť. Školstvo si ponecháva predseda BSK Juraj Droba, ktorý podľa vlastných slov pripravuje so svojím odborným tímom veľké zmeny v tejto kompetenčnej oblasti kraja.

„Vnímam, že na prácu je dôležité, aby sa vytvorili poslanecké kluby, čo ale neznamená, že nebudem spolupracovať v súčasnosti so štyrmi nezaradenými poslancami. Tí budú mať rovnakú váhu,“ uviedol Droba s tým, že nebude pre neho rozhodujúce ani to, či budú kluby občianske alebo stranícke. Medzi najväčšie priority nasledujúceho obdobia je podľa neho schvaľovanie rozpočtu BSK na budúci rok. To je naplánované na 26. januára 2018. Za ďalší dôležitý termín považuje 13. marec 2018, kedy bude predstavené spoločné programové vyhlásenie kraja s prioritami na päť rokov.

Bratislavskí krajskí poslanci zároveň schválili komisie pôsobiace pri Zastupiteľstve BSK spolu s ich predsedami a členmi.

Zasadnutie BSK (december 2017)
6
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM