Správy

Bratislavský kraj bojuje proti extrémizmu. Stredoškoláci navštívia Osvienčim

Už v pondelok sa stredoškoláci pôjdu pozrieť priamo na miesto, kde pre zhubnú ideológiu nacizmu prišlo o život viac ako milión ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj bojuje proti extrémizmu. Stredoškoláci navštívia Osvienčim
4
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 72. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime predstavil predseda Bratislavského samosprávneho kraja program Pamätajte!, ktorý je určený študentom stredných škôl.

Prvý autobus so žiakmi už v pondelok

„Mnoho ľudí rozpráva o zápase s extrémizmom, ale málo sa koná. Tak sme si dovolili zareagovať veľmi promptne a veľmi rýchlo. V pondelok v rámci našich aktivít vypravuje bratislavská župa prvý autobus do Osvienčimu so žiakmi z našich škôl. Je to projekt, v ktorom budeme pokračovať počas celého školského roku," povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Kraj chce dopriať študentom praktickú skúsenosť s témami extrémizmu a fašizmu, o ktorých diskutujú, aby mali priamy kontakt s touto časťou slovenskej histórie. „Aby tí, ktorí popierajú, že holokaust existoval, sa mohli presvedčiť o tom, že niečo podobné má svoje jasné dôkazy,“ zdôvodnil Frešo.

Výjazdy do Osvienčimu bude plne hradiť BSK. Spolu so študentmi vycestujú do koncentračného tábora aj ich učitelia histórie a ďalší odborníci, ktorí sa týmito témami zaoberajú.

Divadlo do škôl

BSK už v decembri 2016 predstavil projekt Natálka – projekt proti extrémizmu, na ktorom sa spolupodieľa Slovenské národné divadlo a OZ Living Memory. Ide o divadelné predstavenie, ktoré vychádza zo skutočnej udalosti, keď extrémisti v Českej republike vhodili zápalné fľaše do domu rómskej rodiny a vážne zranili dvojročnú Natálku. Súčasťou predstavenia je aj diskusia so študentmi.

Už 6. februára sa s príbehom ľudskej nenávisti, ale aj odvahy, stretnú študenti pezinského Gymnázia, 13. februára študenti gymnázia na Pankúchovej ulici v Bratislave, 6. marca zavíta predstavenie do Bratislavy na SPŠ Strojnícku na Fajnorovom nábreží a 13. marca na SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave.

Ilustračný obrázok

Osvienčim
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM