Rôzne

Nová výstava pripomína zverstvá fašizmu, utrpenie a likvidáciu Židov

Výstavu fotografií jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny, ktorými boli deportácie židovských občanov zo Slovenska do koncentračných táborov, otvorili vo vstupných priestoroch Národnej rady (NR) SR v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Nová výstava pripomína zverstvá fašizmu, utrpenie a likvidáciu Židov
Zdroj: TASR

Expozícia je pri príležitosti 71. výročia víťazstva nad fašizmom, i vzhľadom na snahu niektorých subjektov relativizovať a spochybňovať hrôzy vojny, ktoré má na svedomí fašistická ideológia. Otvoril ju podpredseda NR SR Béla Bugár, ktorý pripomenul potrebu politikov zvažovať dôležitosť svojich rozhodnutí, aby sa podobné ľudské tragédie neopakovali. Výstava potrvá do 23. mája.

„Vyše 70-tisíc židovských občanov bolo deportovaných do koncentračných táborov,“ konštatovala historický fakt štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Denisa Saková.

Aj riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev upozornil na potrebu pripomínať si toto vyčíňanie fašistickej moci na nevinných ľuďoch. „Výstava je potrebná, aby si ľudia uvedomili, že nič nie je také, aby sa nemohlo vrátiť. Nikdy sa nedá predvídať, aká bude politická, ekonomická či medzinárodno-politická situácia. Ani kedy sa ľudia takého rangu, ako boli fašisti alebo nacisti koncom 30. rokov 20. storočia, znovu dostanú k moci. Vidíme nárast extrémizmu nielen u nás, ale aj v iných krajinách, kde dosahuje podpora takýchto politických strán okolo 20 percent. A toho sa ja obávam,“ zdôvodnil Mičev.

Okrem veľkoplošných fotografií ľudí zoradených na odvoz vagónmi sú vystavené citáty zo židovského kódexu, dobové antisemitské propagandistické plagáty a články z tlače. Tie tiež dokumentujú výrazne zhoršené podmienky dennej existencie Židov v spoločnosti a obmedzenie ich základných ľudských práv, ktoré viedli až k masovej likvidácii tohto národa.

Návštevník výstavy sa napríklad z vyhlášky Okresného úradu v Banskej Štiavnici dozvedá, že všetkým Židom je zakázaný vstup do botanickej záhrady, na ihrisko, Hodrušské jazero, na celý vrch Sitno, všetky verejné lavičky, do rôznych uzavretých priestorov aj inde.

Čítajte tiež: Veľkú retrospektívnu výstavu fotografa Karola Kállaya môžete vidieť v Galérii mesta Bratislavy

NRSR výstava fašizmus
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM