KAW Rôzne

Bratislavské ulice sú rajom zlodejov. Prečítajte si, ako sa nenechať okradnúť

Turistami preplnené ulice Bratislavy, reštaurácie, kaviarne, kúpaliská – to všetko sú miesta, kde v lete číhajú zlodeji. Buďte obozretní a neumožnite im okradnúť vás.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské ulice sú rajom zlodejov. Prečítajte si, ako sa nenechať okradnúť
Zdroj: TASR

Určite sa aj vám stalo, že ste sa ocitli v dave ľudí a až po dlhšej chvíli si uvedomili, že nemáte prehľad o svojej peňaženke. Intuitívne ste si skontrolovali vrecká či kabelku. A ak ste ju našli, uľavilo sa vám. Spomínaná situácia nemá však vždy šťastný koniec.

Ohrozené ruksaky

„Na Hurbanovom námestí doposiaľ neznámy páchateľ bez použitia násilia odcudzil z ruksaku, ktorý mala poškodená žena prevesený cez rameno, vrecko s osobnými dokladmi a finančnou hotovosťou vo výške 3-tisíc eur,“ píše sa v policajných záznamoch z minulého týždňa.

Najmä turisti v rámci svojho pohodlia pri poznávaní mesta nosia na chrbte ruksaky, nad ktorými je len veľmi ťažké udržať kontrolu. Je to absolútna klasika a zlodeji idú naisto. Stačí zozadu jemne odzipsovať priečinok a peňaženka skončí v ich vrecku.

Naša rada: Noste ruksak radšej prevesený cez jedno rameno tak, aby ste jeho väčšiu časť mali vpredu. Najmä v tlačenici si ruksak zveste z chrbta a zhora ho zabezpečte svojím ramenom. Ušetríte tak peniaze a nervy pri vybavovaní nových dokladov.

Majte oči aj na chrbte!

Ležérne pohodená bunda na operadle stoličky alebo kabelka prevesená za vaším chrbtom priam vyzývajú dlhoprstých k (zlo)činu.

Stalo sa to aj Martinovi, ktorý si chcel dať kávu v podniku na Ventúrskej ulici: „Na terase boli voľné štyri stoly, ale párik mladých, asi dvadsaťročných ľudí, si sadol akurát k vedľajšiemu stolu. Chalan sa nalepil svojou stoličkou až k môjmu chrbtu. Na stoličke som mal zavesenú bundu a v nej peňaženku. Tak som si ju, našťastie, hneď zvesil a položil na stoličku vedľa seba. Obaja sa hneď potom postavili a odišli.“

Kúpaliská – raj zlodejov

Rovnako striehnu zlodeji aj na kultúrnych podujatiach, kúpaliskách, a tiež v autobusoch a električkách. Dávajte si pozor najmä, ak je spoj preplnený. Kabelky, tašky a ruksaky, v ktorých máte doklady, peňaženky, mobil a iné cennosti, majte blízko pri tele a stále pod kontrolou.

Na kúpaliskách a pri jazerách nenechávajte veci bez dozoru. Buď si zoberte len peniaze, ktoré nutne potrebujete, alebo sa s niekým pri veciach striedajte.

Ak sa stanete obeťou krádeže, nahláste to polícii. Muži zákona, samozrejme, po páchateľoch pátrajú, nie je však jednoduché ich nájsť.

„Pri majetkových trestných činoch je potrebné si uvedomiť, že každý z nás je v prvom rade sám zodpovedný za svoj majetok,“ upozorňuje Lucia Mihalíková z oddelenie komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Čítajte aj: Mestská polícia bude viac kontrolovať obľúbené miesta Bratislavčanov

Ilustračné foto

Bratislavské ulice
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM