Rôzne

Bratislavské pasce: Keď pre zaparkované autá nevidieť zastávku MHD

Ako dať vodičovi autobusu MHD znamenie, že chce nastúpiť do vozidla, keď vás zakrývajú zaparkované autá priamo na zastávke?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Keď pre zaparkované autá nevidieť zastávku MHD
3
Galéria

To, že mesto opravuje cesty, chodníky a niky na autobusových zastávkach MHD po celej Bratislave, teší každého z nás. Dopravné obmedzenia, s ktorými musíme počas opráv počítať, by sa dali zniesť, keby celú situáciu nezhoršovali arogantní vodiči.

Nebezpečné znamenie

V pondelok (23. 10.) začalo mesto opravovať povrch zastávky MHD Budatínska v Petržalke. Podľa informácie zverejnenej na webovej stránke hlavného mesta by mali byť práce ukončené 19. 11.

Z dôvodu opravy bola zastávka presunutá o pár metrov ďalej. Pozdĺž chodníkov na Budatínskej však pravidelne parkujú autá a zaparkované na mieste zostali aj po vyznačení dočasnej zastávky.

A tak ľudia, ktorí čakajú na svoj spoj, musia zostúpiť z chodníka, obísť zaparkované autá a na frekventovanej ceste dať vlastným telom najavo, že čakajú na autobus. Zastávka je totiž na znamenie a ak práve nechce niekto vystúpiť a vodič autobusu si vás na zastávke nevšimne, nezastaví.

Zákaz zastavenia

Parkovaním na zastávke MHD a 5 m za označníkom zastávky pritom vodiči porušujú zákon o cestnej premávke § 25 ods. 1 písm. f., ktorý hovorí:

„Vodič nesmie zastaviť a stáť na zastávke vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb a priľahlom nástupišti v úseku, ktorý sa začína dopravnou značkou pre zastávku a končí sa 5 m za označníkom zastávky, a tam, kde taká dopravná značka nie je, vo vzdialenosti kratšej ako 30 m pred označníkom zastávky a 5 m za ním; ak je priestor zastávky vyznačený príslušnou vodorovnou dopravnou značkou, platí tento zákaz len pre vyznačený priestor a priľahlé nástupište.“

Mastná pokuta

Ak tento zákaz odignorujete, pokute sa nevyhnete. „Za spáchaný dopravný priestupok hrozí priestupcovi v blokovom konaní pokuta do výšky 50 eur,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca MsP Bratislava Peter Pleva. Nehovoriac o tom, že vodiči, ktorí na mieste nechali zaparkované svoje vozidlá, prinútili chodcov vystaviť sa nebezpečnej situácii.

Čo robiť v prípade, že sa ocitnete v podobnej situácii? Polícia radí podobné porušenia oznámiť telefonicky na linku mestskej polície 159. „Hliadka oznam preverí a priestupcu bude následne riešiť v zmysle zákona,“ dodal Pleva.

Zaparkované autá na zastávke
3
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM