Rôzne

Bratislavské NAJ: Najstaršie kino premieta nepretržite už viac ako 100 rokov

V najstaršom kine na Slovensku sa vymenili generácie ľudí. Za tú dobu sa vystriedali rôzne vlády, ale kino Mladosť zostalo dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Najstaršie kino premieta nepretržite už viac ako 100 rokov
4
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské kino bolo koncom 70. rokov minulého storočia tak zanedbané, že si vyslúžilo prezývku blcháreň. Program kina bol dokonca istý čas ovplyvnený vládou Stalina. Napriek tomu kino Mladosť vydržalo dodnes a teší svojich divákov už viac ako 100 rokov.

Začiatky kina

Mladosť prvýkrát premietala už v roku 1905 v šermiarskej sále hotela U zeleného stromu, na mieste dnešného hotela Carlton, pod názvom Elektrobioskop. Išlo vôbec o prvé kamenné kino na Slovensku s kapacitou 200 sedadiel.

V októbri roku 1913 sa kino presťahovalo na Hviezdoslavovo námestie 17, kde sídli doteraz.

Ide o historickú budovu Keglevichovho paláca, postaveného v prvej polovici 18. storočia. Koncom 30. rokov 20. storočia sa názov kina zmenil na Weltspiegel.

Po 2. svetovej vojne kino opäť zmenilo svoj názov. Premenovali ho na Stalingrad a kvôli vtedajšej vládnej ideológii museli pozmeniť aj program. Kino malo predpísané uviesť 70 percent sovietskych filmov.

Potrebné rekonštrukcie

Na konci 70. rokov bolo kino tak zanedbané, že si vyžadovalo veľkú stavebnú rekonštrukciu budovy a kinosály. Okrem opráv prispel k zlepšeniu fungovania kina aj vznik Filmotéky a Filmového klubu, pod ktorej hlavičkou sa do Mladosti dostali filmy, ktoré inde diváci nevideli.

Od roku 1993 kino prevádzkuje spoločnosť Bioscop Bratislava s. r. o. V roku 2001 sa v kine uskutočnila kompletná rekonštrukcia interiéru. Mladosť dostala nové sedadlá so zabudovaným tlmočníckym zariadením, nový akustický obklad sály a klimatizáciu.

Digitalizácia

V roku 2013, kedy Mladosť oslavovala 100 rokov svojej existencie, prešlo kino aj rekonštrukciou obrazu a zvuku. Kino získalo najmodernejšiu digitálnu premietaciu techniku a zvuk najvyššej kvality. Napriek tomu si Mladosť ponechala aj klasické 35 a 16 milimetrové filmy, vďaka čomu môže ako jediné kino na Slovensku premietať všetky druhy filmov.

V programe kina nájdeme predovšetkým európske filmy, ale po digitalizácii sa ponuka filmov rozšírila. Kino Mladosť má aj napriek veľkej konkurencii svojich stálych divákov, ktorí si na nový film radšej počkajú a pozrú si ho vo svojej obľúbenej kinosále.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM