Kultúra

Bratislavské Kino Lumiere po štyroch mesiacoch rekonštrukcií znovu otvoria

Bratislavské Kino Lumiere začne po rozsiahlej štvormesačnej stavebnej prestávke opäť premietať 20. októbra

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské Kino Lumiere po štyroch mesiacoch rekonštrukcií znovu otvoria
Zdroj: TASR

Pre verejnosť sa sprístupnia dve kinosály, zvyšné dve sály vstúpia do prevádzky začiatkom novembra. Diváci sa môžu tešiť na výber filmov z obľúbených podujatí Projekt 100, Be2Can aj na nové slovenské filmy.

Nová akustika aj sedadlá

Ako prvé sprístupní Kino Lumiere kinosály K3 a K4 v suterénnych priestoroch, otvorenie kinosál K1 a K2 na prízemí je naplánované na prvý novembrový týždeň.

„V sálach sa realizovala kompletná výmena zdravotechnických potrubí, osadenie novej akustickej izolácie a obkladu stien, uskutočnila sa kompletná renovácia stien a predovšetkým úprava stupňov hľadiska, ktoré zlepšia percepčné podmienky divákov. Samozrejmosťou sú nové sedadlá a koberce,“ uviedla manažérka kina Zita Hosszúová.

Podľa jej slov počas tejto etapy nastala aj rozsiala výmena vonkajších kanalizačných potrubí a renovácia toaliet na prízemí kina spolu s vybudovaním toalety pre imobilných. Zároveň sa zdigitalizovala kinosála K3, vďaka čomu budú všetky štyri sály kina disponovať okrem klasických 35 mm premietačiek aj digitálnym projektorom.

Čítajte aj: V bratislavskom Kine Mladosť sa začína Euro Film – minifestival európskych filmov

Kvalitný filmový program

Po znovuotvorení sa do Kina Lumiere vráti kvalitný filmový program, jeho dramaturgia sa zameria na výnimočné tituly filmových prehliadok Projekt 100 a Be2Can.

Diváci v októbrovom programe Kina Lumiere nájdu aj slovenské filmy, ktoré mali premiéru počas zatvorenia kina, konkrétne snímky Učiteľka (2016) Jana Hřebejka, v obnovenej premiére Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka i dokumenty Zem, ktorá hľadá svoje nebo (2016) Erika Prausa a Sloboda pod nákladom (2016) oceňovaného slovenského dokumentaristu a cestovateľa Pavla Barabáša.

Pravidelné cykly kina, rovnako aj Filmotéka a vzdelávací projekt Filmový kabinet, ktorý aktuálne prebieha na pôde Vysokej školy múzických umení, sa vrátia do domácich priestorov v novembri.

Nevyhnutné opravy

Slovenský filmový ústav (SFÚ) obnovil prevádzku niekdajšieho Filmového klubu pod názvom Kino Lumiere v roku 2011. „Už od začiatku bolo zrejmé, že kino musí prejsť výraznou obnovou nielen po stránke modernizácie projekčných technológií, ale z hľadiska opotrebovanosti aj po stránke technických opráv a celkovej kultivácie priestoru,“ podotkla Hosszúová.

Aktuálna tretia etapa stavebných úprav, ktorá prebieha od 16. júna a jej cieľom je predovšetkým zvýšenie diváckeho komfortu, je pokračovaním celkovej obnovy kina, ktorá sa v niekoľkých etapách realizuje už od roku 2013.

„Stavebné úpravy v tejto etape sa celkovo realizujú v priebehu 20 týždňov. Je to dlhšie ako sme plánovali, keďže v priebehu prác sa objavovali nové problémy technického i finančného charakteru, s ktorými sa na začiatku prác nepočítalo,“ dodala.

Čítajte aj: Projekt Fresh Air odštartuje islandský film režisérky Uny Lorenzen Niť

Kino Lumiere
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM