Rôzne Správy

Bratislavská ĽADOVÁ fontána: Táto kráska strieka vodu aj keď sneží

Fontány v hlavnom meste sú počas zimy zakryté. Podarilo sa nám však objaviť jednu pôsobivú výnimku.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ĽADOVÁ fontána: Táto kráska strieka vodu aj keď sneží
5
Galéria

Bratislava je nádherná aj v zime a mraze. Pohľad na fontány chrliace prúdy vody si však v tomto období musíme odpustiť. Jedinou výnimkou je fontána v krásnej záhrade v Karlovej Vsi.

Ľadové umenie

Práve Vodárenská záhrada ukrýva ľadovú fontánu, ktorá je v prevádzke aj počas zimy. Tečúca voda tak počas mrazivých dní a nocí vytvára prekrásne umelecké dielo.

Vodárenská záhradu nájdete v Karlovej Vsi, neďaleko zastávky MHD s názvom Riviéra. Pri Vodárenskom múzeu bola verejnosti sprístupnená v roku 2012. Nachádza sa v západnej časti vodárenského areálu, v blízkosti Karloveského ramena. V lete ju môžete využiť na relax, rodinné pikniky či športové aktivity.

História vodovodu

Vodárenské múzeum vzniklo pri príležitosti 120. výročia založenia prvej bratislavskej vodárne a návštevníkov víta už štrnásť rokov. Navštíviť ho môžete v historických priestoroch pôvodnej čerpacej stanice, v budove postavenej koncom 19. storočia a rozširovanej začiatkom 20. storočia.

Expozícia múzea je rozdelená na tri hlavné časti, jednou je história bratislavského vodárenstva, druhou je súčasnosť a treťou sú aktuálne výstavy. Aktuálne, kvôli pandémii, je možné pozrieť si iba expozíciu vodárenského systému a záhradu.

Pokračovaním expozície Vodárenského múzea je práve spomínaná Vodárenská záhrada. Riešená je ako oddychový priestor s prevládajúcim prvkom vody. Svojou koncepciou zvíťazila v súťaži o najkrajší Park roka 2015. Návštevnícky atraktívnymi prvkami záhrady sú fontány, vyhliadková veža, cyklopoint s altánkom, ihriská a trávnaté plochy. Záhrada prešla kompletnou revitalizáciou v rokoch 2012 až 2014 pod taktovkou bratislavského ateliéru Van Jarina.

.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM