Kultúra

Bratislavská galéria Umelka je zaplnená textilnými miniatúrami

V bývalej budove Umeleckej Besedy sa koná veľká medzinárodná výstava malej textilnej tvorby. Po prvý raz tu nájdete vystavenú aj austrálsku textilnú tvorbu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská galéria Umelka je zaplnená textilnými miniatúrami
Zdroj: TASR

Vo veľkej sále galérie Umelka je prehliadka vybraných diel z 18. medzinárodnej súťaže tejto jemnej tvorby, tentoraz s názvom Zoči-voči (Face to Face). Podujatie tradične organizuje Slovenské združenie textilných výtvarníkov TXT.

Cenu združenia získal Martin Kratochvíl z Banskej Bystrice za tri vtipné okuliarové objekty aj zo špendlíkov (AmfetaMíny, Vlna, Marcové zubaté slnko).

Vraj je to prvý ocenený pán v tejto prevažne ženskej nežnej tvorbe. Medzinárodná porota udelila svoju cenu fínskej výtvarníčke Pohjole Ulle, ktorá sa prezentuje dvoma závesnými nástennými objektmi Jar a Smrť.

Rakúšanka Mira Alida Haberfellner zvíťazila v študentskej kategórii zo sériou diel Zachovaj si tvár – Realita ťa tvrdo zasiahne.

„Do súťaže sa prihlásilo 152 autorov z 25 krajín, z toho 60 študentov. Porota vybrala na výstavu 49 umelcov v profesionálnej kategórii a 25 študentov. Sú z 22 krajín a okrem európskych aj z Argentíny, Mexika, Nového Zélandu, USA a Taiwanu. Okrem slovenských je najviac prihlásených umelcov zo škandinávskych a pobaltských krajín i z Poľska. V týchto krajinách je dlhá a neprerušená textilná tradícia a úcta k tomuto remeslu,“ zhodnotila podujatie Silvia Fedorová zo združenia TXT na slávnostnom vyhodnotení súťaže a otvorení výstavy v stredu večer (18. 5.) za prítomnosti mnohých zahraničných umelcov.

Podľa organizátorov téma Zoči-voči evokuje rôzne otázky. Vyzdvihuje dôležitosť komunikácie, otvorenosti, schopnosti pomenovať problémy a hovoriť o riešeniach, hoci sú často komplikované a nejednoznačné.

Týka sa to rovnako jednotlivca aj celej spoločnosti. To inšpirovalo umelcov k vytvoreniu prác s motívmi osobných príbehov, ale aj mnoho reakcií na aktuálne okolnosti, ktoré presahujú rámec jednotlivca a formujú celú spoločnosť.

S empatiou sa mnohí vyjadrili k téme imigrácie. Častým motívom najmä študentských prác bola digitálna komunikácia – rozpor medzi technickým prínosom moderných technológií a tým, ako okliešťujú živý kontakt, vnímavosť a ústretovosť.

Čítajte tiež: Blíži sa deň múzeí. Návštevníkom odkryjú tajomstvá zo zákulisia

Pozrieť si môžete aj výstavu prác z minulého ročníka

Okrem hlavnej výstavy sú súčasťou projektu prehliadky prác ocenených autoriek z minulého ročníka podujatia. Eva Cisárová-Mináriková zo Slovenska (získala cenu TXT) vystavuje 11 veľkoplošných závesných textilných Listov zo záznamníka z obdobia rokov 1997 až 2016.

Autorskú prezentáciu majú aj Heidrun Schimmel z Nemecka (cena poroty) a víťazka študentskej kategórie Rasy Jundulaité z Litvy.

Ďalším sprievodným podujatím je prehliadka prác malých foriem od 22 umelkýň z austrálskeho regiónu Canberra pod názvom Túžba/Covet.

Tie v tvorbe skúmajú myšlienku túžby, to znamená dychtiť po niečom, čo nám nepatrí. V súčasnom svete masovej produkcie a konzumu ľudia často pod tlakom médií a spoločenských očakávaní chcú čoraz viac a nakupujú zo širokej ponuky.

Expozícia z Austrálie je tretím národným sprievodným podujatím v histórii tohto projektu. V roku 2013 to bola výstava diel 50 umelcov z Japonska pod názvom Made in Japan, o rok neskôr expozícia Zlatý fond z Litvy.

Tieto prezentácie sú obohatením a spestrením podujatia, tiež umožňujú priblížiť inú kultúru. Austrálska textilná tvorba je na Slovensku prezentovaná vôbec po prvý raz.

V Galérii X na Zámočníckej ulici v centre hlavného mesta je sprievodná textilná výstava pod názvom Monsieur Jacquard – Digitálne tkanie.

Na nej predstavujú svoje diela pedagógovia a študenti z ateliéru Textilnej tvorby v priestore z bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení. Táto výstava potrvá do 2. júna, v Umelke do 12. júna.

Čítajte aj: Noc múzeí si môžete užiť netradične. Zdarma vás zvezú historické vozidlá

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM