ts Kultúra

Blíži sa deň múzeí. Návštevníkom odkryjú tajomstvá zo zákulisia

Návštevou múzea si pripomíname kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Nájdeme v ňom obrovské množstvo informácií týkajúcich sa nášho pôvodu, vývinu, ale aj domova.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa deň múzeí. Návštevníkom odkryjú tajomstvá zo zákulisia
Zdroj: TASR

Medzinárodný deň múzeí oslavujú múzejníci už od roku 1977. Na Slovensku tento deň oslávime 21. mája dvanástym ročníkom Noci múzeí a galérií.

Múzeá v tento deň otvoria verejnosti svoje brány a odkryjú tajomstvá, ktoré návštevníkom počas roka prístupné nie sú. Bratislavčania tak majú možnosť preniknúť do zákulisia bratislavských mú­zeí.

Atmosféru budú dotvárať historické vozidlá Dopravného podniku Bratislava, ktorými sa môžete bezplatne prevážať počas celej noci. Môžete sa nechať odviezť historickými električkami, autobusmi či slávnym trolejbusom Škoda 9Tr.

Ktoré múzeá a galérie sa oplatí navštíviť

Najstarším existujúcim múzeom je Mestské múzeum, založené v roku 1868. Mapuje výskum a dokumentáciu územia Bratislavy od najstarších čias po súčasnosť. V rámci neho by si žiadny Bratislavčan nemal nechať ujsť Múzeum dejín mesta, ktoré nájdete v komplexe budov Starej radnice.

Dozviete sa tu nemálo o dejinách Bratislavčanov na pozadí historických udalostí ovplyvňujúcich život na území mesta. Zaujímavosťou múzea je, že najstarší objekt komplexu bol meštianskym domom pôvodne bez nároku byť reprezentatívnou budovou.

Múzeum hodín nájdete v rokokovom dome U dobrého pastiera. Svoj domov tu majú hodiny nástenné, stolové, vreckové ale aj budíky. Výstava vám priblíži históriu hodinárstva od konca 17. do konca 19. storočia.

Tí z vás, ktorí našli záľubu v zbraniach, by mali počas Noci múzeí a galérií využiť možnosť obzrieť si zbrane zblízka v Múzeu zbraní. V múzeu vám kurátori výstavy priblížia aj históriu opevnenia mesta.

Toto múzeum sa nachádza vo veži jednej z mestských brán Bratislavy. Pôvodne boli štyri, Michalská, Laurinská, Vydrická a Rybárska, zachovala sa však len Michalská.

Čítajte tiež: Bratislavská lýra oslávi polstoročie koncertom Lýra 50 – Mám rozprávkový dom

Milovníkom dopravných prostriedkov odporúčame návštevu Múzea dopravy, ktoré nájdete v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice. Nájdete tu vozidlá civilné i vojenské, s motorom i bez motora, dopravné prostriedky od bicyklov až po parné rušne. Samozrejmosťou sú aj uniformy a rôzna technika.

Galéria Umelka sídli v bývalej budove Umeleckej Besedy. Pozrieť si tu môžete výstavu umelcov nielen v priestoroch galérie, ale aj v priestoroch Klubu umelcov, kde vám načapujú výborné pivko. Výhodou je, že sa nemusíte nikam ponáhľať. Ak vyhladnete, o poschodie nižšie sa aj najete.

V Ústredí ľudovej umeleckej výroby sa z množstva tematických výstav naučíte čo to o kultúre, tradícii, remesle a ľudovej umeleckej výrobe.

Určite nevynechajte Slovenskú národnú galériu, ktorá má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 70-tisíc zbierkových predmetov. Galéria je centrálnou galerijnou inštitúciou Slovenska.

Zoznam všetkých zapojených inštitúcií nájdete na nocmuzei.sk.

Ako to vyzerá v praxi

Deti do šesť rokov majú vstup zdarma, osoba staršia ako šesť rokov zaplatí dve eurá. Platíte len v prvom navštívenom múzeu alebo galérii. Vstupenku si však ponechajte, preukážete sa ňou v ďalších viac ako dvadsiatich objektoch múzeí a galérií v meste.

Čítajte aj: Čo ponúka Bratislava počas pracovného týždňa

Ilustračná fotografia

Deň múzeí
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM