Rôzne Správy

Bratislavčania, viete, čo môžete urobiť pre Zem?

V sobotu 22. apríla sa na celom svete oslavuje Deň Zeme. Aj vy môžete prispieť k zlepšeniu "outfitu" našej modrej planéty. Začnite od prírody, ktorú máte na dosah.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, viete, čo môžete urobiť pre Zem?
15
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla a je venovaný našej planéte. Sviatok súvisí s oslavami Zeme, ktoré sa v minulosti konali v čase jarnej rovnodennosti 21. marca a oslavovali príchod jari.

Splavte a vyčistite Malý Dunaj

Požičovňa lodí U Matisa otvára každý rok vodácku sezónu čistením Malého Dunaja. Tradične odštartujú sezónu splavom Malého Dunaja v úseku Tomášov – Eliášovce. Nebudete sa plaviť len tak lenivo, na pláne je čistenie rieky pri príležitosti Dňa Zeme.

„Kto má chuť priložiť ruku k dielu, môže prísť v sobotu do Tomášova pod most. Zapožičanie a doprava vodáckeho výstroja pre túto akciu je tradične zadarmo, v cieli bude účastníkov čakať okrem dobrého pocitu aj drobné občerstvenie. Vaše prihlášky posielajte mailom na mail@pozicovnalodi.sk s uvedením mena, počtu osôb a preferovaného typu lode,“ informuje organizátor akcie na sociálnej sieti.

Sobota / 9:00 hod. / most v Tomášove / Vstup voľný

Skrášlite Petržalku

Na najväčšom sídlisku sa opäť chystá čistenie Chorvátskeho kanála. Dobrovoľníci odštartujú z piatich rôznych stanovíšť (Mlynarovičova, Jungmannova, Technopol, Medissimo-Antolská a Dolnozemská). Tam budú už od rána pripravení zamestnanci miestneho úradu, aby poskytli vrecia, rukavice, minerálku a usmernili dobrovoľníkov, ktorým smerom majú začať zbierať odpadky, ktoré na brehy rozniesol vietor alebo ich tam „zabudli“ neporiadni okoloidúci.

Akcia je pre nepriaznivé počasie zrušená

Upratujte vo Vrakuni

Tak ako počas uplynulých rokov, aj tentoraz pri príležitosti Dňa Zeme budú Vrakunčania upratovať svoju mestskú časť. Pred panelákmi nájdu pristavené veľkokapacitné kontajnery na zelený, prípadne zmesový odpad. Do upratovania sa môže zapojiť každý. K dispozícií bude päť kontajnerov: vedľa plotu Ružinovského cintorína pri Malom Dunaji, v záhradkárskej oblasti od Priehradnej ulice, na Hradskej ulici pri Mea Culpa, pri Pentagóne na Stavbárskej, vedľa skládky odpadov a na Amarelkovej ulici pri vstupe do panelárne.

Sobota / Vrakuňa

Vyhrňte si rukávy v Moste pri Bratislave

Obec Most pri Bratislave bude skrášľovať svoje okolie. V pláne je upratovanie priestoru okolo obecného úradu, parku vedľa pošty, pamätníka obetiam I. svetovej vojny, parku blízko kostola. Vezmite si so sebou najmä lopaty, hrable, rukavice a dobrú náladu.

Sobota / 8:30 hod. / zraz pred obecným úradom obce Most pri Bratislave

História Dňa Zeme

Deň venovaný Zemi vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Deň Zeme po prvýkrát oslávili v roku 1970. Odvtedy si každoročne pripomíname našu závislosť na cenných daroch, ktoré Zem ponúka. Zdroje našej planéty majú svoje dno, preto by mali otázky životného prostredia v ľuďoch rezonovať denne. Poklady Zeme by sme mali uchovať pre budúce generácie ľudí a všetkých ostatných tvorov žijúcich na planéte.

Upratovanie v Petržalke 2.
15
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM