Rôzne Správy

Bratislavčania sú chápaví a tolerantní: Svedčí o tom ich postoj k ľuďom na ulici

Dve tretiny Bratislavčanov vnímajú ľudí bez domova najmä ako obete rôznych životných okolností.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sú chápaví a tolerantní: Svedčí o tom ich postoj k ľuďom na ulici
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Občianske združenie Vagus urobilo prieskum zameraný na vnímanie ľudí bez domova. Ukázal, že obyvatelia a obyvateľky Bratislavy rozumejú dôvodom, prečo sa ocitli ľudia na ulici, lepšie ako zvyšok Slovenska. Za hlavnú príčinu toho, prečo sa tak satlo označili dlhy, závislosti, ale aj rozpad rodiny.

Obete

Za najčastejšiu príčinu toho, prečo sa človek ocitne bez domova, uviedli Bratislavčania dlhy a exekúcie (67 percent opýtaných). Nasledujú alkoholizmus a drogová závislosť, rozpad rodiny, obeť podvodníkov či neschopnosť zaradiť sa do spoločnosti. Prvý krok, aby sa človek bez domova mohol dostať z ulice, je podľa 53 percent respondentov nájdenie si práce. Nájsť si stabilné bývanie uviedlo 17 percent opýtaných a 14 percent respondentov si myslí, že je potrebné zbaviť sa závislosti.

Vagus pomáha v Bratislave ľuďom bez domova a jeho skúsenosti z praxe len potvrdzujú, že o domov prichádzajú rôzne typy ľudí. „Neexistuje stereotypný príklad človeka, ktorý prišiel o svoj domov. Medzi našimi klientmi sa nachádzajú obete domáceho násilia, odchovanci detských domovov aj ľudia so zdravotným postihnutím. Z praxe vieme povedať, že na ulici prevláda stredný vek 46 až 61 rokov. S vyšším vekom prevažne súvisia zdravotné problémy a ťažkosti s hľadaním si práce,“ priblížila výkonná riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Cesta z ulice

Za ukončenie bezdomovectva považuje Vagus získanie stabilného bývania v podobe nájomného bývania alebo miesta v sociálnom zariadení, ktoré je v možnostiach daného človeka si udržať. „Cesta z ulice je dlhodobý proces, pri ktorom sú dôležitou oporou sociálni pracovníci a pracovníčky a komplexný súbor sociálneho poradenstva. Minulý rok sa nám takto podarilo dostať z ulice 29 ľudí,“ uviedla Kárová.

Vagus spustili kampaň na podporu práce s ľuďmi bez domova. Aktivity smerujúce k ukončeniu bezdomovectva a návratu z ulice môžu darcovia finančne podporiť na webe zima.vagus.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM