Nikola Richterová Rôzne

Bratislavčania sledovali zatmenie na Slavíne. O pozorovanie Slnka tu bol enormný záujem

Zatmenie Slnka je na svete označované ako výnimočný jav. Tento astronomický úkaz bolo na Slovensku možné sledovať približne dve a pol hodiny dopoludnia. Množstvo Bratislavčanov, ktorí nemuseli sedieť v práci, si túto udalosť prišlo vychutnať na Slavín, kde panovala sviatočná atmosféra.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sledovali zatmenie na Slavíne. O pozorovanie Slnka tu bol enormný záujem
Foto: Nikola Richterová / Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia z hlavného mesta si zatmenie Slnka mohli užiť približne od 9:37 do 11:58. Hoci na Slovensku nebolo možné pozorovať úplne zatmenie, aké videli napríklad obyvatelia Nórska, o sledovanie nezvyčajného úkazu bol veľký záujem.

Množstvo Bratislavčanov si pre dokonalé vychutnanie čarovného momentu vybralo práve obľúbené prostredie na Slavíne. Hoci sa dalo predpokladať, že záujem o toto miesto bude veľký, zaplnené schody a chodníky boli aj pre nás miernym prekvapením.

Počas zatmenia ovládala ľudí sviatočná nálada

„Pozri sa teraz! Teraz je to vidieť úplne najlepšie, ako sa to pohlo už!“ kričala na svojho syna mladá mamička. Bratislavčanom sa tak na chvíľku zastavil čas. Ľudia zabudli na stres a bežný život. Každý, kto sa v dopoludňajších hodinách nachádzal na Slavíne, riešil iba obdivovaný úkaz.

Na obľúbenom mieste, ktoré je vďaka výhľadu na celé mesto často označované ako čarovné, sa zišli rôzne vekové skupiny. O čiastočné zatmenie Slnka tak mali záujem dôchodcovia, študenti, ale aj mamičky s deťmi.

Ľudia dbali na bezpečnosť

Hoci sa odborníci obávali, že ľudia sa budú snažiť sledovať jav iba so slnečnými okuliarmi, Bratislavčania na Slavíne sa nám zdali obozretní. Väčšina zúčastnených pozorovala Slnko so špeciálnymi okuliarmi s fóliou, ktoré boli na túto akciu odporúčané v médiách.

Prečítajte si tiež: Pripravujete sa na zatmenie Slnka? Poradíme vám, kedy je pozorovanie možné v Bratislave

Nálada na Slavíne pripomínala sviatok. Ľudia sa zabávali, pozorovali, fotili, či natáčali. Množstvo prítomných si tak iste uvedomovalo, že zatmenie Slnka nie je bežnou rutinou. Na to ďalšie si budeme musieť opäť nejaký ten rôčik počkať. Tento astronomický jav je na Slovensku opäť očakávaný až v roku 2021.

Takto sa sledovalo zatmenie Slnka na bratislavskom Slavíne
1
Galéria
Sledovanie zatmenia Slnka na Slavíne
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM