Nikola Richterová Rôzne

Pripravujete sa na zatmenie Slnka? Poradíme vám, kedy je pozorovanie možné v Bratislave

Ohlasované čiastočné zatmenie Slnka je na svete výnimočný a veľmi očakávaný jav. V Bratislave budete môcť sledovať astronomický úkaz už v dopoludňajších hodinách. Prinášame vám rady a informácie, ktoré by ste v prípade, že si túto udalosť nechcete nechať ujsť, mali určite vedieť.

Ilustračný obrázok k článku Pripravujete sa na zatmenie Slnka? Poradíme vám, kedy je pozorovanie možné v Bratislave
Zdroj: TASR

Zatmenie Slnka ste na Slovensku mohli sledovať naposledy 4. januára v roku 2011. Skutočnosť, že na dnešný deň by ste sa mali pripraviť, zvýrazňuje aj fakt, že ďalší podobný úkaz nastane v našich končinách až o šesť rokov neskôr v roku 2021.

Zatmenie možno sledovať aj počas prestávky v práci

V hlavnom meste budete môcť pozorovať čiastočné zatmenie Slnka od 9:37 do 11:58. Ostro sledovaný úkaz dosiahne v Bratislave svoje maximum približne o 10:46. Astronomický jav tak zrejme zastihne väčšinu obyvateľov v práci alebo v škole.

Na to, aby ste dokázali sledovať zatmenie, si špeciálne miesto hľadať nemusíte. Dokážete ho sledovať, nech sa už nachádzate hocikde vonku. Podmienkou je, že nemáte zakrytý výhľad na Slnko. Príjemnú chvíľku si tak môžete spraviť počas prestávky v práci.

Neopatrnosť môže spôsobiť až oslepnutie

Omnoho dôslednejší treba byť pri výbere správneho sklíčka. „Často odporúčané diskety, CD-čka či začadené sklíčka sú nevhodné, pretože prepúšťajú veľa infračerveného žiarenia. Ideálna je vizuálna fólia Astrosolar alebo z nej zhotovené špeciálne okuliare, ktoré majú v každej hvezdárni,“ vysvetlil pre TASR Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Veľký pozor treba dávať aj v prípade, že si chcete tento úkaz zvečniť na svojich fotoaparátoch. Zatmenie totiž nie je vhodné sledovať ani cez vaše kamery, smartphony, či iné nástroje. Nedôslednosť pritom môže spôsobiť popáleninu. V horšom prípade odborníci nevylučujú ani úplne oslepnutie.

Deň, ktorý sa nám v roku 2015 spája s čiastočným zatmením Slnka je rovnako označovaní za začiatok astronomickej jari. Tá nastane presne o 23. hodine a 45. minúte.

Zatmenie Slnka na Slovensku 4. januára 2011
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM