Rôzne

Bratislavčania sa dočkali! Čierne stavby z Kamenného námestia zmiznú

Stánky s rýchlym občerstvením na Kamennom námestí mesto zbúra. Už viac nebudú hyzdiť centrum mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sa dočkali! Čierne stavby z Kamenného námestia zmiznú
9
Galéria

Nelegálne stánky s rýchlym občerstvením konečne z Kamenného námestia zmiznú. Nahradí ich zeleň, závlahové systémy, mobilné kvetináče a lavičky.

Stánky sa sťahujú

Štart revitalizácie Kamenného námestia doteraz brzdili čierne stavby pred obchodným domom. „Čierne stavby na Kamennom námestí dlhé roky odolávali snahe úradov o ich odstránenie. Dôvodom bola napríklad nedostupnosť majiteľov či ich pobyt mimo Slovenskej republiky. To sa však aj vďaka úsiliu spoločnosti Lordship a hlavného mesta podarilo zmeniť,“ informuje spoločnosť Lordship.

Blokovaniu je ale konečne koniec! Dnešným dňom sa spúšťa dlho očakávaná revitalizácia námestia, ktorá začína demolovaním prvého zo stánkov. Ostatné prídu na rad na budúci týždeň. Prevádzky s rýchlym občerstvením budú presťahované do neoficiálnej „streetfoodovej uličky“ pred bývalý hotel Kyjev. Tým sa otvára cesta k revitalizácii námestia. Odstránenie nelegálnych stavieb finančne podporí aj spoločnosť Tesco.

Menej vizuálneho smogu

Do konca jesene chce mesto rozšíriť plochy zelene, umiestniť nové lavičky či mobilné kvetináče. Budúci rok chce samospráva vymeniť asfalt za dlažbu. V priestore by malo byť onedlho aj menej vizuálneho smogu, keďže podľa primátora niektorým reklamným zariadeniam končí ku koncu roka nájomná zmluva.

„Cena týchto prác je približne 115-tisíc eur a momentálne dokončujeme verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý nastúpi hneď, ako skončia práce na odstraňovaní stánkov,“ priblížil Nesrovnal.

Na obnove Kamenného námestia spolupracuje mesto s britským investorom Lordship, ktorý je cez svoju dcérsku spoločnosť SK Centre vlastníkom neďalekého bývalého hotela Kyjev. Partnerom sú aj organizácie združené v projekte Živé námestie.

Čierne stavby na Kamennom námestí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Facebook
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM