Aktualizované KAW Rôzne Správy

Bratislavčania, pripravte sa na KALAMITU! Hlavné mesto zavalí kopa SNEHU

Západ Slovenska sa čoskoro dočká bohatej snehovej nádielky. Tentoraz by mala biela perina vydržať dlhšie než pár hodín.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, pripravte sa na KALAMITU! Hlavné mesto zavalí kopa SNEHU
16
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Sneh je v Bratislave už roky vzácnosťou. Deti aj niektorí dospelí sa z neho tešia a nevedia sa dočkať bielej pokrývky, iní pri pár centimetroch snehu hromžia, že MHD mešká a na cestách sa tvoria kolóny. Nech už patríte ku ktorejkoľvek skupine, pripravte sa na poriadnu dávku bielych vločiek.

Vo štvrtok (9. 12.) sa očakáva najintenzívnejšie sneženie v Bratislave od roku 2013. Varuje pred ním hlavné mesto, ktoré priznáva, že aj pri nepretržitom 24-hodinovom nasadení všetkých dostupných kapacít zimnej údržby mesta a mestských častí bude situácia v Bratislave počas štvrtka komplikovaná.

Napadne kopa snehu

Bratislavu a veľkú časť západného Slovenska by mal už zajtra v noci pokryť sneh. Podľa meteorológov sa máme pripraviť na viac ako 20 centimetrov čerstvého snehu, čo môže vyvolať doslova snehovú kalamitu.

„Výdatné sneženie na naše územie prinesie prehlbujúca sa tlaková níž nad oblasťou Jadranského mora. Presné rozloženie zrážok ešte nie je isté, no zhoda panuje na tom, že najviac zrážok by malo spadnúť v západnej polovici krajiny,“ uvádza portál iMeteo.sk.

Prvé sneženie sa očakáva už v druhej polovici noci zo stredy na štvrtok (9. 12.). Do rána sa rozsneží na celom západnom Slovensku, kde by ojedinele mohli padať aj mrznúce zrážky.

„Do zajtrajšieho poludnia by už západné Slovensko mohlo byť pod vrstvou čerstvého snehu do výšky 3 cm. Zaujímavejšie to však začne byť až popoludní, kedy sneženie začne gradovať. V celej západnej polovici bude zajtra popoludní a večer výdatne snežiť, pričom sneženie bude dosahovať intenzitu 2 až 2,5 cm za hodinu,“ predpovedá vývoj počasia iMeteo.sk.

Bez čľapkanice

Zrážky postupne ustanú od juhozápadu až v piatok ráno, kedy po pohľade z okna uvidíte krásnu bielu pokrývku. Tá so sebou prinesie aj dopravné komplikácie, takže z domu vyrazte do práce o niečo skôr.

Podľa predpovedí odborníkov sa na západnom Slovensku teplota počas sneženia bude pohybovať stále okolo úrovne 0 °C. Sneh sa tak nebude topiť a nehrozí okamžitá čľapkanica.

Snežiť by malo aj počas posledného pracovného dňa v týždni. „V piatok ráno budú viaceré časti západného a stredného Slovenska pod vrstvou snehu. Napadne od 5 do 15 cm snehu,“ dodáva na záver iMeteo.

Horúca linka

Mestská polícia Bratislava upozorňuje, že sa očakáva výdatné sneženie, aké hlavné mesto už dlho nezažilo. „Zimná údržba bude pracovať v uliciach Bratislavy nepretržite, ale aj tak rátajte s obmedzeniami, najmä v prípade osobnej automobilovej prepravy,“ uviedli mestskí policajti. Verejnosť vyzvali, aby sa v prípade potreby na nich obrátila na čísle 159.

Bratislavčania môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj „horúca linka“ zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 h. Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Sneh na Kolibe
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM