Správy

Bratislava získala obrovskú príležitosť. Zapojila sa do prestížneho projektu

Naše hlavné mesto sa stalo partnerom projektu RESIN, ktorý sa radí medzi najdôležitejšie vedecké a inovačné projekty Európskej únie na svetovej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava získala obrovskú príležitosť. Zapojila sa do prestížneho projektu
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé pracovné stretnutie hlavných koordinátorov projektu z holandskej organizácie pre aplikovaný výskum Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) so zástupcami mesta z Útvaru hlavnej architektky, oddelenia stratégií a projektov mesta, ako aj ďalších odborných oddelení magistrátu sa konalo začiatkom augusta na pôde magistrátu hlavného mesta.

Okrem Bratislavy vybrali aj Paríž či Bilbao

Účasť v projekte je prínosná a má priamy súvis s pripravovaným akčným plánom adaptácie hlavného mesta na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Pracovného stretnutia sa zúčastnili aj zástupcovia z významného nemeckého inštitútu pre inovácie Fraunhofer, Katedry krajinnej ekológie z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a sekcie pre zmenu klímy a ochranu ovzdušia z Ministerstva životného prostredia SR.

Hlavné mesto sa dlhodobo venuje projektom zameraným na adaptáciu na zmenu klímy. Aj z toho dôvodu bolo vybraté spolu s mestami Paríž, Manchester a Bilbao do prestížneho projektu financovaného z najväčšieho európskeho programu pre podporu výskumu a inovácií Horizont 2020.

Prečítajte si tiež: Mestské lesy v Bratislave začali s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke

Projekt pripraví mesto na zmenu klímy

„Výsledky hodnotení a výskumných projektov dopadov zmeny klímy na zdravie jasne poukazujú, že v najbližších desaťročiach bude ľudské zdravie vystavené mnohým rizikám. Projekt RESIN pomôže vyhodnotiť pripravenosť mesta reagovať na negatívne dopady zmeny klímy na obyvateľstvo a jeho zdravie, ale aj infraštruktúru mesta,“ vysvetlila hlavná architektka mesta Ingrid Konrad.

Projekt podľa nej pomôže identifikovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, čo sa týka najmä starších ľudí, malých detí a výrazne sociálne slabších skupín obyvateľstva. Súčasne navrhne opatrenia.

Benefity pre hlavné mesto

„Projekt RESIN sa radí medzi úzku skupinu excelentných projektov, kde na príklade vybraných miest vrátane Bratislavy bude poukázané, ako možno čo najlepšie využiť nástroje na tvorbu vhodných adaptačných opatrení, ktoré umožnia mestám odolávať nepriaznivým prejavom klimatických zmien,“ povedala Zuzana Aufrichtová, projektová manažérka z oddelenia stratégie a projektov hlavného mesta.

Projekt znamená pre Bratislavu obrovský benefit v podobe prístupu a participácie na najmodernejších vedeckých metódach ako stanoviť stratégie rozvoja, aké nástroje použiť proti zraniteľnosti miest, ktorým budú metropoly v budúcnosti čeliť. Projekt sa zaoberá širokou škálou problematických oblastí miest vrátane zelenej infraštruktúry, klímy, vody, zdravia obyvateľstva, dopravnej infraštruktúry a manažmentu rizík.

Čítajte aj: Mesto chce poskytnutím príspevku zlepšiť hospodárenie so zrážkovou vodou v Bratislave

Ilustračný obrázok

Projekt RESIN
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM