Rôzne

Mestský ovocný sad dostal plot z vŕbového prútia

Sad postupne vzniká medzi Macharovou ulicou a Panónskou cestou v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Mestský ovocný sad dostal plot z vŕbového prútia
6
Galéria

V sade počas jesene vysadili viac ako 240 ovocných stromov a krov väčšinou vzácnych starých odrôd. V posledných dňoch k nim pribudol aj nový plot, ktorý čoskoro úplne nahradí staré oplotenie.

Plot z vŕbového prútia

Nový plot vznikol ako živá stavba z vŕbového prútia. Jednotlivé navzájom prepletené prúty sa budú ďalej zapletať a zahusťovať. Na jar z vŕbového plota vyrašia výhonky, ktoré narastú až do dĺžky dva metre. Z nich sa plot bude ďalej tvarovať a vznikne aj vŕbová brána, čím vznikne zaujímavý krajinársky prvok. Bratislavská samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Pred vysadením prešlo prútie procesom namáčania. Trvalo to asi 3 týždne, čím sa zvýšila jeho schopnosť zakoreňovania. Navyše vŕba ako drevina má vynikajúcu schopnosť zakorenenia.

V sade už okrem stromov krov vysadili aj trvalkové bylinkové záhony, napríklad pamajorán, šalviu, rebríček, echinaceu či klinček, ktoré sú vhodné na aromaterapiu a podporu opeľujúceho hmyzu.

Komunitný priestor

S otvorením sadu pre verejnosť počíta mesto v marci alebo apríli budúceho roka. Vznikne tak nový komunitný priestor s pridanou hodnotou rozširovania ovocných stromov v meste.

Bude tu rásť viacero odrôd ovocných stromov, ovocných krov a bylinných záhonov. Budú rozdelené do piatich zón.

„Každá navrhovaná zóna bude mať svoje špecifické druhové zloženie, špecifické vegetačné úpravy a prvky. Okrem toho sa v priestore budú vyskytovať prvky na zvýšenie biodiverzity a tiež miesta na relax, vzdelávanie a ochutnávanie,“ spresnil magistrát.

Obyvatelia na najväčšom sídlisku v Bratislave si takto môžu pripomenúť a zachovať ovocinársku tradíciu, ktorou bola kedysi Petržalka preslávená.

Zdroj: Facebook

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM