Rôzne

Menej sa rúbe! Lesníci lepšie spolupracujú s ochranármi

Ťažba dreva v minulom roku bola najnižšia v histórii bratislavských mestských lesov. Viac sa zamerajú na rekreačnú funkciu lesov.

Ilustračný obrázok k článku Menej sa rúbe! Lesníci lepšie spolupracujú s ochranármi
14
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Ťažba dreva je od roku 2014 v bratis­lavských mestských lesoch výrazne znížená, na viac ako na polovici ich územia sa nerúbe vôbec. V roku 2019 bola ťažba na úrovni 4988 kubických metrov, odhadovaný ročný prírastok dreva je pritom 18-tisíc kubíkov. TASR o tom informovala organizácia Mestské lesy v Bratislave.

Rúbe sa menej

„Väčšina dreva, ktoré v našom lese prirastie, v ňom aj zostáva. Takto to je už niekoľko rokov, a minulý rok sme dosiahli historicky najnižšiu ťažbu. Mestské lesy v Bratislave teda drevo ťažia, ale v porovnaní s minulosťou vo výrazne nižších objemoch,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Matej Dobšovič.

Objem ťažby dreva by Mestské lesy v Bratislave chceli udržať na takejto úrovni. V budúcnosti plánuje organizácia výrazne znížiť negatívne vnímané dopady hospodárskej činnosti na rekreáciu, hlavne poškodenie lesných ciest, pohyb ťažkých mechanizmov či estetický dopad ťažby dreva na rekreačné prostredie.

„Založíme pracovnú skupinu zloženú z uznávaných lesníkov a ochranárov s cieľom dospieť k optimálnemu modelu starostlivosti o rekreačné lesy. Intenzívna spolupráca a komunikácia sa ukazuje ako jediný fungujúci spôsob zosúladenia potrieb návštevníkov lesa, ochrany prírody a lesného hospodárstva,“ vysvetlil Dobšovič.

Mestské lesy aj na mape

Nová sekcia „mestské lesy“ pribudla aj na stránke mapy.bratisla­va.sk. Okrem grafického vyznačenia zón pokoja bez ťažby dreva tam verejnosť nájde aj hranice mestských lesov a úseky, kde sa v minulom roku rúbali stromy a v akom objeme.

Asistent riaditeľa Mestských lesov pre manažment projektov Marek Páva priblížil, že ochranárom umožňujú zúčastňovať sa na procese vyznačovania ťažby dreva. K výberu jednotlivých stromov dochádza po spoločnej zhode s lesníkmi.

„Všetky stromy s vysokou ekologickou či estetickou hodnotou zachovávame, a to aj v zóne, kde sa uskutočňuje lesné hospodárenie. Reflektujeme tak aj na ochranársky či rekreačný pohľad na les,“ deklaruje Páva.

Mestské lesy v Bratislave spravujú vyše 3000 hektárov lesa vo vlastníctve hlavného mesta. Patria sem miesta ako Partizánska lúka, Železná studnička, Kačín, Kamzík či Horáreň Krasňany. Okrem vytvárania vhodných podmienok na rekreáciu obyvateľov sa zameriava organizácia aj na podporu ochrany prírody, ekovýchovu pre deti a šetrnú formu lesného hospodárstva.

Mestské lesy v Bratislave, Bratislavský lesopark, Železná studnička, Kamzík
46
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM