Rôzne

Staré Mesto zriadilo neziskový Fond architekta Weinwurma na podporu projektov

Cieľom je rozvíjať kultúrno-spoločenské, športové, umelecké a umenovedné, ale aj vedecko-technické, inovačné a podnikateľské aktivity či sociálne služby.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto zriadilo neziskový Fond architekta Weinwurma na podporu projektov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Staré Mesto zriadilo neziskový Fond architekta Weinwurma. Ide o platformu pre donorov, ktorej cieľom je združovať financie na podporu a rozvoj kvality verejného priestoru na území mestskej časti.

Rozvoj kvality verejného priestoru

Peniaze vložené do tohto fondu využije samospráva na financovanie projektov, ktoré by pre prísne rozpočtové pravidlá sama realizovať nemohla.

„Mnoho významných aktérov v území, ktorí doň investične vstupujú, majú veľký záujem o kvalitu a zhodnotenie aj verejného priestoru, teda územia, ktoré nie je majetkom investora,“ konštatuje staromestská starostka Zuzana Aufrichtová. Vklad do fondu je pritom dobrovoľný, nie je teda ničím podmienený. Fond má vlastnú právnu subjektivitu a je oddelený od rozpočtu obce, v tomto prípade mestskej časti.

Podpora a rozvoj kvality verejného priestoru sa týka napríklad zveľaďovania priestoru a urbanizovaného územia či rozvoja, ochrany a prezentácie historických, duchovných, kultúrnych či vedecko-technických hodnôt. Cieľom je tiež rozvíjať kultúrno-spoločenské, športové, umelecké a umenovedné, ale aj vedecko-technické, inovačné a podnikateľské aktivity či sociálne služby. Úlohou je taktiež podpora regionálneho rozvoja, cestovného ruchu, cezhraničnej spolupráce a zamestnanosti.

Fond architekta Weinwurma

Predsedom fondu je poslanec Národnej rady SR a zároveň staromestský miestny poslanec Peter Osuský. Členmi fondu sú starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, primátor Bratislavy Matúš Vallo, prorektorka Slovenskej technickej univerzity Ľubica Vitková, vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia Slovenskej národnej galérie Lucia Gregorová Stach a poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva Ľubomír Boháč a Adam Berka.

Neziskový fond zriadený Starým Mestom vznikol 30. augusta 2019, teda v deň narodenia architekta Friedricha Weinwurma (1885 – 1942), ktorý sa v 20. až 40. rokoch 20. storočia významne podieľal na urbanistickom rozvoji Bratislavy, obzvlášť Starého Mesta. Myšlienku založenia fondu schválili aj staromestskí miestni poslanci.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM