KAW Rôzne

Bratislava sa pýši stavbou storočia

Pamätám sa na svoju dávnu cestu do zahraničia, kde sme na pláži stretli pár Talianov. Po odpovedi na otázku, odkiaľ sme prišli, nakreslili do piesku most s ufom navrchu. Bolo jasné, že dominanta Bratislavy je zapamätateľná a výnimočná.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa pýši stavbou storočia
Zdroj: TASR

Most SNP slávnostne otvorili 26. augusta 1972. Rozrastajúca sa Petržalka sa stavby nevedela dočkať. Čo však vtedajší súdruhovia nedomysleli, bolo nenávratné zničenie vzácnej časti mestského Podhradia.

Most je však skutočným unikátom. Zavesený je na pylóne vysokom 84,6 metra s charakteristickým objektom v tvare lietajúceho taniera. Stavali ho od roku 1967 až po rok 1972. Nad jeho projektom sa zišli traja inžinieri – Jozef Lacko, Ladislav Kušnír a Ivan Slameň. Statikom bol skúsený Arpád Tesár.

Stavba storočia

Väčšina Bratislavčanov pochybuje o správnosti jeho umiestnenia, napriek tomu je architektúra mosta a jeho šikmého dvojpylóna so šošovkovitou hmotou reštaurácie nielen odvážna, ale aj výtvarne zaujímavá. Most SNP sa stal prvým asymetrickým lanovým mostom na Slovensku a druhým tohto typu na svete.

Dominanta Bratislavy bola vyhlásená za stavbu storočia.

Oceľová konštrukcia mosta je dvojpodlažná. Hlavná úroveň je vyhradená pre autá. Po bokoch, na spodnej časti nosníka, sú 3,5 m široké chodníky pre peších a cyklistov. Vnútro oceľovej konštrukcie skrýva inžinierske siete. Šírka mosta je 21 metrov, dĺžka 431 metrov.

Vyhliadková plošina nad reštauráciou je vo výške 80 m. Prístupové rampy a estakády sú železobetónové. Most stojí vďaka Doprastavu Bratislava. Oceľový nosník vyrobili Vítkovické železiarne a zmontovali Hutné montáže Ostrava. Na pamätnej doske, ktorá na ňom kedysi bola, mená autorov neboli uvedené.

Preslávené UFO

Pred pár rokmi ste si v okrúhlej kaviarni Bystrica mohli dať kávu za pár korún. Pokochať sa výhľadom na Bratislavu si mohol dovoliť každý. Dnes vás to vyjde trocha drahšie. Reštauráciu prevzal súkromný majiteľ a nazval ju UFO watch.taste.groove.

Návštevníci sa do nej dostanú rýchlovýťahom umiestneným v jednom z ramien pylónu. V druhom ramene je schodisko so 430 schodmi.

Okolo názvu mosta sa veľa diskutovalo. Súčasný názov niesol do roku 1989, potom sa premenoval na Nový most, aj keď je druhý najstarší v Bratislave. Od roku 2012, pri príležitosti 40. výročia otvorenia mosta a 68. výročia Povstania, sa opäť oficiálne nazýva Most SNP.

Zaujímavosti o moste:

Most SNP v kategórii zavesených mostov obsadil po svojom otvorení hneď štvrté miesto na svete. V užšej kategórii zavesených mostov, teda mostov iba s jedným pylónom a iba s jednou závesnou rovinou, mu svetové prvenstvo zostalo dodnes.

Z vyhliadkovej veže vidno na vzdialenosť 100 km.

UFO ročne navštívi 200-tisíc návštevníkov.

V moste sa nachádza vodovodné potrubie na zásobovanie Starého Mesta z Petržalky.

Osvetlenie mosta bolo pôvodne riešené tritisíc svietidlami na držadlách zábradlí, v roku 1998 bolo nahradené stožiarovým osvetlením s 52 špeciálnymi svietidlami.

Čítajte aj: Unikátne archívne zábery: Takto vznikal jeden zo symbolov Bratislavy

Tak plynie čas: Ako vznikal Most SNP
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM