Nina Táborská Rôzne

Unikátne archívne zábery: Takto vznikal jeden zo symbolov Bratislavy

Podľa viacerých jeden z dominánt hlavného mesta, podľa odborníkov stavba storočia, iní o ňom hovoria ako o najkontroverznejšom moste na Slovensku. Tak je veľakrát označovaný Most SNP, ktorý spája Petržalku s centrom mesta. Jeho história sa začala písať pred 43 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne archívne zábery: Takto vznikal jeden zo symbolov Bratislavy
Zdroj: TASR

Most SNP, ktorý sa k tomuto pôvodnému názvu vrátil pri príležitosti 68. výročia SNP a súčasne 40. výročia jeho užívania (2012), je zároveň jediným mostom v Bratislave, ktorý je postavený bez oporných pilierov v prúde rieky Dunaj.

Jeho výstavba sa začala v roku 1967 a po šiestich rokoch 26. augusta 1972 sa ním pri príležitosti manifestácie na počesť 28. výročia SNP, spojenou s odovzdaním „Nového mosta cez Dunaj“, prešli po prvýkrát tisícky ľudí.

Historické centrum mesta spája s najväčším sídliskom na Slovensku, s Petržalkou. Tá rástla práve vďaka výstavbe mosta, cez ktorý sa prevážal stavebný materiál. Viacerí Bratislavčania však majú na Most SNP ťažké srdce. Zrejme nikdy mu nezabudnú, že pri jeho výstavbe bola zničená časť historického centra spolu so vzácnou židovskou synagógou pri Dóme sv. Martina.

Na vrchole mosta dlhého 431 metrov sa nachádza známa vyhliadková veža s reštauráciou UFO, do ktorej vedie okrem výťahu celkom 430 schodov. V súčasnosti je Most SNP hlavným dopravným ťahom, ktorým denne prejdú tisícky áut. Pozrite sa, ako sa začala písať jeho história na unikátnych archívnych fotografiách.

Prečítajte si tiež:

Park kultúry a oddychu v časoch svojej najväčšej slávy

Pripomeňte si revolučne udalosti v Bratislave vďaka unikátnym archívnym fotografiám

Tak plynie čas: Ako vznikal Most SNP
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM