Rôzne

Bratislava sa pripravuje na historicky prvé sčítanie ľudí bez domova

V hlavnom meste prebehne sčítanie ľudí bez domova. Pomáhať budú aj dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa pripravuje na historicky prvé sčítanie ľudí bez domova
Zdroj: TASR

Sčítanie ľudí bez domova v hlavnom meste prebehne už v stredu 9. novembra vo večerných hodinách. Do akcie sa prostredníctvom registračného formulára zapojí viac ako sto dobrovoľníkov.

Ako to bude vyzerať

Dobrovoľníci budú rozdelení do tímov a ich úlohou bude vypĺňať dotazníky s ľuďmi bez domova na vopred určenom mieste. Každému tímu bude pridelená trasa z mapy lokalít, na ktorých sa ľudia bez domova pravidelne zdržiavajú. Na tejto trase bude vyhľadávať ľudí bez domova.

Podmienkou zapojenia sa do akcie bola účasť na školení sčítacích komisárov, kde boli dobrovoľníci bližšie oboznámení s postupom. Súčasťou sčítania ľudí bez domova bude dotazník, ktorého cieľom je zistiť odpovede z rôznych oblastí, napríklad dôvody straty bývania, druhy príjmov, stav zdravia, väzby na rodinu a podobne.

Zdroj: TASR

Čo je cieľom

Sčítavať sa budú ľudia prespávajúci vonku, v neštandardných obydliach, v nocľahárňach, či v ubytovniach. Akciou zameranou na sčítanie ľudí bez domova chce mesto získať informácie najmä o minimálnom počte ľudí bez domova na území Bratislavy a o zastúpení rôznych dôvodov vedúcich k strate domova a vybraných oblastiach života ľudí bez domova.

Podľa doterajších odhadov je v Bratislave zhruba 5-tisíc ľudí bez domova.

Výskum a sčítanie nebude mať v nijakom ohľade voči ľuďom bez domova represívny charakter a bude prebiehať bez priameho zapojenia mestskej polície.

Sčítanie realizuje Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy a Inštitút pre výskum práce a rodiny, v spolupráci s mimovládnymi organizáciami poskytujúcimi pomoc ľuďom bez domova. Výdaje spojené so sčítaním ľudí bez domova hradí hlavné mesto zo svojho rozpočtu sumou zhruba 7-tisíc eur.

Dotazníky sa budú vyhodnocovať približne mesiac, výsledky budú známe približne do troch mesiacov.

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM