Nina Táborská Rôzne

Ich "domovom" je ulica, posteľou lavička. V Bratislave je odhadom 4-tisíc bezdomovcov, potrebujú pomoc

Viete si predstaviť, že by ste nemali kde skloniť hlavu, trávili noc na ulici, nezohriali sa v zime teplým čajom? Vedeli by ste si zvyknúť na opovrhujúce pohľady okoloidúcich? V uliciach Bratislavy denne takúto situáciu zažíva odhadom asi 4-tisíc ľudí. Ako žijú bezdomovci priblíži Mesiac bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Ich "domovom" je ulica, posteľou lavička. V Bratislave je odhadom 4-tisíc bezdomovcov, potrebujú pomoc
Zdroj: TASR

Prespať v zime vonku len v spacáku a na kartóne, vypočuť si príbehy ľudí z krajín, ktoré sú postihnuté extrémnou chudobou či zažiť koncert v nocľahárni na okraji Bratislavy – aj taký bude Mesiac bez domova, ktorý už zajtra štartuje v hlavnom meste.

Neziskové organizácie bijú na poplach. Mesiacom bez domova sa snažia upozorniť na to, že problémy takýchto ľudí nikto nerieši.

„Neexistujú žiadne prevenčné modely, ktoré by zabraňovali tomu, aby sa ľudia denno denne ocitali na ulici. Za nami chodia takí, ktorí čerstvo prišli o domov a to práve preto, že na Slovensku nemáme záchrannú sieť, ktorá by ľudí v zlej ekonomickej situácii podržala a zabránila ich pádu,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Sergej Kára, predseda občianskeho združenia Vagus, ktoré pracuje s ľuďmi bez domova.

Mesiac bez domova

Organizácie podľa Káru dlho bojujú s tým, aby sa situácia zmenila. „Na množstve miest nám politici odpovedajú, že problém možno treba riešiť, ale neexistuje na to spoločenská objednávka,“ priblížil.

Neziskovky sa preto rozhodli vytvoriť v rámci Mesiaca bez domova spoločenskú objednávku. Prišli s výzvou, pod ktorú sa môžu ľudia podpísať a vytvoriť tak tlak na riešenie problémov ľudí bez domova. Už dnes sa k výzve pripojili rôzni umelci, napríklad speváčka Zdenka Predná, herec Ján Jackuliak, režisér Juraj Šulík, moderátorka Adela Banášová, kňaz Anton Srholec či ombudsmanka Jana Dubovcová.

„My berieme na seba zodpovednosť za niečo, za čo by sme nemuseli. Podľa zákona o samospráve sa má tá postarať o svojich občanov. Ale ak to neurobí, nič sa nestane,“ vysvetľuje Juraj Barát z neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nocľaháreň na okraji Bratislavy.

Tá ide do rekonštrukcie a bude potrebovať pomoc od mesta, aby vytvorilo pre ľudí bez domova stanové mestečko. „My tú zodpovednosť radi preberieme, ale samosprávy a štát sa majú finančne podieľať, aby naše služby mohli fungovať,“ podotkol Kára.

Pred problémom s bezdomovcami sa zatvárajú oči

Z celkového ročného rozpočtu denného a integračného centra Domec, ktoré Vagus prevádzkuje na Mýtnej ulici, ide až 70 percent z iných ako verejných zdrojov.

„To nie je udržateľný stav a ak sa to nezmení, budeme musieť denné centrum zatvoriť,“ upozorňuje Kára. Denne však do centra chodí asi 80 ľudí sa osprchovať, najesť či za zdravotnou starostlivosťou a poradenstvom. Ak sú bezdomovci podporení, z ulice sa podľa neziskoviek dokáže do života vrátiť až 90 percent z nich.

Každý sa môže zo dňa na deň dostať na ulicu

Mesiac bez domova potrvá až do 13. decembra. Bratislavčanom má pripomenúť, že každý sa môže zo dňa na deň dostať na ulicu. „Chceme mesiac hovoriť o tom, čo my vidíme denno denne pri našej práci tak, aby sme otočili vnímanie spoločnosti na našu stranu a aby sa konečne začalo v spoločnosti niečo diať,“ zdôraznil Kára.

Počas mestského festivalu čaká na ľudí napríklad predstavenie Divadla utláčaných, kde herci prinášajú na javisko osobnú skúsenosť s utláčaním, ktorú zažili počas života na ulici. Diskutovať sa bude o tom, ako možno s bezdomovectvom bojovať vo vyspelých krajinách či o tom, ako sa dostať z ulice.

Koncom novembra bude v Pisztoryho paláci prebiehať medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel a 20. novembra sa bude opäť spať vonku.

Mesiac bez domova zakončí 13. decembra koncert v nocľahárni Depaul, ktorý organizuje Michal Kaščák. Vystúpi na ňom napríklad Korben Dallas s komorným orchestrom, Lola Marsh z Izraela a Puding pani Elvisovej. Návštevníci tak majú pochopiť, v akej neútulnej hale ľudia bez domova spia a aj to, ako je ďaleko od mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM