Rôzne

Obnova Jurkovičovej teplárne: Unikátnu atmosféru stavby si budeme môcť vychutnať už v lete

Poškodenia pamiatky zdržali stavebné práce iba minimálne. Kolaudácia sa očakáva koncom leta.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Jurkovičovej teplárne: Unikátnu atmosféru stavby si budeme môcť vychutnať už v lete
10
Galéria
Zdroj: TASR

Developer počas rekonštrukcie bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), narazil na výraznejšie poškodenia pamiatky, ako očakával.

Podľa jeho vyjadrenia to samotné práce zdržalo len minimálne. Harmonogram rekonštrukcie vďaka tomu nemešká.

Koniec leta

„Termín plánovaného dokončenia prác je odhadovaný na koniec letných mesiacov tohto roka, následne bude podaná žiadosť o kolaudáciu. Koncom tohto roka by tepláreň mala privítať svojich prvých nájomcov, rovnako tak aj verejnosť,“ uviedla Lenka Vargová zo spoločnosti Penta Investments.

Stavbári už dokončili obnovu najvýznamnejšej časti fasády, teda rezného muriva a čaká sa na inštaláciu okien. Pokračuje sa s výstavbou nosných železobetónových a oceľových konštrukcií. Dokončenie skeletu pre budúcu vstavbu sa predpokladá v priebehu februára. Vo vnútri budovy je osadený zároveň vežový žeriav.

„Strecha je momentálne otvorená, jej uzavretie je naplánované v priebehu marca,“ doplnila Vargová. Náklady zatiaľ neprekročili rozpočet 11 miliónov eur.

Pre verejnosť

Koncept Jurkovičovej teplárne je koncipovaný tak, aby bola zachovaná unikátna atmosféra priestoru a sprístupnená verejnosti.

„Na prízemí v hlavnej hale zabezpečí kultúrnu zložku spojenie galérie umenia s kaviarenskou časťou, prednáškové auditórium a zážitková reštaurácia. Na vyšších podlažiach vytvoríme pracovný priestor,“ poznamenal Ján Bryndza, riaditeľ oddelenia leasingu v Penta Real Estate Slovensko s tým, že priestor už pozná prvých nájomcov.

Polyfunkčný komplex

Rekonštruovaná Jurkovičova tepláreň je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od svetoznámej architektky Zahy Hadid, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova.

Vo výstavbe sú prvé tri zo štyroch rezidenčných veží. Pribudnúť tiež majú dve kancelárske budovy.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM