Eva Sládková Kultúra

Bratislava pomohla odštartovať kariéru fenomenálneho Franza Liszta. Ohúril ju pred 200 rokmi

Hudobný génius, famózny klavirista a skvelý hudobný skladateľ Franz Liszt pred 200 rokmi očaril bratislavskú smotánku.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava pomohla odštartovať kariéru fenomenálneho Franza Liszta. Ohúril ju pred 200 rokmi
15
Galéria
Zdroj: TASR/Anton Zagar ml.

Franz Liszt pochádzal z rodiny všetrastranne vzdelaného otca a matky, ktorí mali slovenské korene. Muzikológ a historik Miroslav Demko tvrdí, že aj Franz sa cítil Slovákom. Podľa neho to potvrdzuje viacero faktov. Každopádne, veľa nechýbalo a geniálny Franz by sa nenarodil.

Syn skromných rodičov

„Otec Franza Liszta ukončil kráľovské gymnázium v Bratislave, bol novicom u Františkánov v Malackách, potom študoval filozofiu. S manželkou Annou mali jediného syna Franza. Ich skromný pôvod dokazuje i to, že skutočným kultom v rodine bol svätý František z Pauly. Ten nebol kultom bohatých vrstiev, ale najchudobnejších Slovákov, obyčajného ľudu, poddaných,“ vraví Miroslav Demko.

Naše mesto malo na vývoj kariéry Franza Liszta podstatný vplyv. Jeho otec Adam ako violončelista, klavirsita a pedagóg sa pričinil pri formovaní Franza Liszta. Ihneď objavil, že má doma nesmierny talent, no nemal dosť peňazí na to, aby ho mohol podporovať tak, ako si zaslúžil. 26. novembra 1820 ho preto priviedol do Bratislavy, kde akurát zasadal snem, teda tá najvyššia šľachta. Malý, vtedy len 9-ročný Franz, im zahral pamätný koncert, ktorý odštartoval jeho závratnú kariéru.

Brahmsov šok

„Otec chcel, aby bratislavská šľachta videla, čoho je Franz schopný. Bol totiž už ako 9-ročný absolútny fenomén. Dokázal fantasticky improvizovať spôsobom, čo nedokázali iní. Johannes Brahms mu v o pár rokov neskôr napríklad predložil svoju najťažšiu klavírnu skladbu a zostal v šoku, ako to zahral z listu,“ dodáva muzikológ.

Franz List v roku 1 820 vystúpil v záhradných priestoroch dnešnej Univerzitnej knižnice, na mieste, ktoré sa dnes volá Pavilón Franza Liszta. Očaril magnátov, ale len Michal Esterházy, Szapári a hlavne Amadé mu poskytlá finančnú pomoc na štúdium na 6 rokov.

„Mimoriadnu úlohu zohral v Lisztovom živote Thadé Amadé, ktorý pochádzal z Vrakune. Zoznámil ho so Salierim, ktorý bol vtedy veľkou autoritou v kompozícii. Liszt po Bratislave sa dostáva ku známemu klaviristovi a pedagógovi Czernému. Dá sa jednoznačne povedať, že práve návšteva Bratislavy mala na géniovu kariéru zásadný vplyv a on jej to nikdy nezabudol. K nášmu mestu mal celý život hlboký a osobitý vzťah a pomerne často ho navštevoval,“ uzavrel Miroslav Demko.

Pri príležitosti 200. výročia koncertu Franza Liszta v Bratislave bude vo štvrtok 26. novembra podujatie, kde sa o tomto famóznom hudobníkovi dozviete viac. Nasledovať bude koncert Ladislava Fančoviča. Pre pandémiu to však môžete sledovať len online.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM