KAW Rôzne Správy

Pán Ernest vstúpil do bytu a rozplakal sa. Aj takto reaguje človek, ktorý žil roky BEZ DOMOVA

Občianske združenie Vagus v Bratislave už pred časom rozbehlo metódu Housing First, pri ktorej v bytoch v rôznych lokalitách hlavného mesta pomáha ubytovať ľudí bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Pán Ernest vstúpil do bytu a rozplakal sa. Aj takto reaguje človek, ktorý žil roky BEZ DOMOVA
Zdroj: facebook.com/Vagus

Mnohí ľudia sa pri obhliadke nového bytu neubránia emóciám, najmä ak nájdu ten pravý pre nich. To, čo prežíval pán Ernest sa však nestáva často.

Na kolenách ďakoval za zázrak

„Pán v dôchodkovom veku po vstupe do bytu a obhliadnutí jeho priestorov padol na kolená, zopäl ruky a ďakoval Bohu za zázrak. Bol dojatý k slzám. Až do poslednej chvíle cestou na obhliadku bytu neveril, že ide naozaj do reálneho bytu, niekoľkokrát sa nás spýtal, či mu ideme ukázať nejaký obrázok. Smial sa, vtipkoval o tom, ako si z neho robíme žarty, že to istotne nemôžeme ísť do naozajstného priestoru v nejakej konkrétnej budove, dokonca, že by sme mu dali kľúče od priestoru so špecifikáciou BYT, ktorý má aj naozajstnú adresu. Uveril, keď do bytu vstúpil. A rozplakal sa.“ takto si spomína na obhliadku nového bytu s pánom Ernestom Dominika z Vagusu.

Byt, do ktorého sa pán Ernest nasťahoval patrí do programu Dostupné bývanie. Poskytol ho bežný prenajímateľ, ktorý sa rozhodol zapojiť touto formou do pomoci ľuďom bez domova.

OZ Vagus budeme pánovi Ernestovi pomáhať nielen s platením nájmu. „Čaká nás spolu veľa práce na riešení jeho podlomeného zdravia a všetkých ťažkostí, s ktorými sa potýka, no na ulici ich nedokázal riešiť,“ dodáva OZ Vagus na sociálnej sieti.

Nielen prežiť deň

Väčšina problémov, ktorými trpia ľudia bez domova, vzniknú alebo sa prehĺbia až počas života na ulici. Človek na ulici takmer okamžite stráca zaužívané návyky a všetky jeho potreby sa sústredia len na jedno – prežiť deň.

Projekt dostupného bývania s prvkami housing first má pomôcť získať stabilný domov viacerým ľuďom bez domova. Byty pre nich hľadá OZ Vagus aj na komerčnom trhu.

Vďaka nášmu projektu bývania majú opäť strechu nad hlavou, svoje bezpečie a istotu,“ uvádza Vagus. Práve prvotné poskytnutie bývania a zachytenie človeka v raných fázach bezdomovectva pozitívne vplýva na jeho schopnosť resocializovať sa – pracovať na zmene sociálnej situácie či nestratiť sociálne zručnosti nadobudnuté v bežnom živote.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM