Samospráva

Petržalka bude hospodáriť so 44 miliónmi eur. Poslanci schválili rozpočet

Rozpočet je vyrovnaný, otázkou zostáva v akej forme prejde návrh na zvýšenie dane z nehnuteľnosti na mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka bude hospodáriť so 44 miliónmi eur. Poslanci schválili rozpočet
Zdroj: TASR

Poslanci na zasadnutí petržalského miestneho zastupiteľstva (MZ) schválili rozpočet mestskej časti na rok 2020.

„K povinnostiam, ktoré prešli zo štátu na samosprávu, nie je veľký priestor na to, aby sa robili nejaké veľké investície, alebo veľké štrukturálne zmeny s dostatočným množstvom financií. Rozpočet je ale vyrovnaný, čo je super, že sme ho vedeli dať vyrovnaný za takýchto podmienok,“ uviedol pre TASR starosta Petržalky Ján Hrčka.

Otázkou ale zostáva, či a v akej forme prejde na mestskom zastupiteľstve návrh na zvýšenie dane z nehnuteľnosti.

26 miliónov do vzdelávania

Podľa Hrčku bez navýšenia príjmov alebo zvýšenia dane nebude možné robiť opravy, údržby alebo rekonštrukcie vo veľkom rozsahu.

„Zišlo by sa ale niekoľko miliónov niekoľko rokov, aby sa stav dostal do štandardu, ktorý obyvatelia očakávajú a vidia v zahraničí, v "šťastnejších“ mestách, ktoré môžu čerpať eurofondy," doplnil Hrčka.

Najviac peňazí, viac ako 26 miliónov eur, by malo ísť do vzdelávania.

Rekonštrukcie budov škôl

V tejto oblasti sú zahrnuté napríklad rekonštrukcie materských a základných škôl, rozširovanie kapacít i budovanie nových odborných učební. Na životné prostredie je vyčlenených viac ako 2,5 milióna eur, okrem iného sa počíta s vybudovaním ďalšieho oploteného výbehu pre psov, či nových kontajnerových stanovíšť, ale aj revitalizáciu verejných detských ihrísk.

Na kultúru by malo poputovať okolo 2,4 milióna eur, viac ako dva milióny eur pôjde na sociálnu oblasť. Viac ako 900.000 eur by malo ísť na dopravu a komunikácie, vyše 888.000 eur na šport a okolo 108.000 eur na územný rozvoj.

Aj kritika poslancov

Rozprava o budúcoročnom rozpočte sa nevyhla kritike niektorých poslancov, najmä z klubu Mladá Petržalka a nezávislí, podľa ktorých nie je rozpočet vyhovujúci.

Poslankyňa Iveta Plšeková materiálu vyčítala nečitateľnosť ako pre poslancov, tak občanov. Zdôraznila, že „zákon roka, akým je rozpočet“, by mal byť programový a malo by byť z neho jasné, na čo koľko financií pôjde.

Prednosta petržalského miestneho úradu Peter Šinály reagoval, že najbližší rozpočet by sa mal pripravovať už iným spôsobom.

Nevidia reálne výsledky

Výčitky smerovali aj k nerealizovaniu viacerých poslaneckých priorít, či k tomu, že nevidia žiadne reálne výsledky v niektorých oblastiach v gescii mestskej časti. Voči tomu sa však vedenie mestskej časti ohradzuje. Ako príklad uvádza zavedenie starostovských i poslaneckých hodín, či jedinečné inkluzívne detské ihrisko.

Kritike sa nevyhlo ani informovanie občanov, a to prostredníctvom miestneho periodika, ktoré vydáva mestská časť od júla tohto roka vo vlastnej réžii, po tom, ako dlhodobo kritizovala noviny vychádzajúce v Petržalke už vyše dvoch desaťročí, ale ani prostredníctvom televízie, ktorá vraj „zaspala dobu.“

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM