Rôzne

Priplatíme si! Daň z nehnuteľností bude od roku 2020 pravdepodobne vyššia

O tom, či sa od januára 2020 tieto dane zvýšia a o koľko, budú ešte rozhodovať bratislavskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Priplatíme si! Daň z nehnuteľností bude od roku 2020 pravdepodobne vyššia
16
Galéria

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostami 17 bratislavských mestských častí (MČ) navrhujú zvýšiť daň z nehnuteľností na území hlavného mesta. Tá by sa mala podľa spoločného návrhu zvýšiť v priemere o 45 až 50 percent, a to v závislosti od typu nehnuteľnosti a jej lokality.

Nepopulárny krok

O tom, či sa od januára 2020 tieto dane zvýšia a o koľko, by mestskí poslanci mohli rozhodovať na budúci týždeň. Sadzba tejto dane by sa mala po novom v prípade bytov a rodinných domov pohybovať v rozmedzí 1 až 1,15 eur za meter štvorcový plochy podľa lokality.

Bratislava sa tým dostane na úroveň ostatných krajských miest. Súčasťou návrhu má byť aj rovnomernejšie prerozdelenie výnosov dane medzi jednotlivé mestské časti. Primátor zároveň verejne deklaroval záväzok, že zvýšený výnos dane musí byť použitý na projekty, z ktorých budú profitovať všetci Bratislavčania.

„Návrh na zvýšenie dane z nehnuteľností je spoločným návrhom mesta a mestských častí. Nie je to návrh populárny a nikomu z nás určite neprinesie politické body. Naopak, takýto návrh patrí medzi najťažšie, ktoré môžu volení zástupcovia samosprávy svojim obyvateľom oznámiť. Museli sme však k nemu pristúpiť, lebo inú cestu na skvalitnenie služieb a na zásadnejšiu zmenu kvality života v našom meste dnes nemáme. Preto považujeme za veľmi dôležité, aby verejnosť porozumela všetkým dôvodom, ktoré nás k takémuto kroku viedli,“ uviedol primátor Bratislavy, M. Vallo.

Opatrenia, ktoré prijala vláda v minulom období, hlavne tzv. chodníková novela, zvyšovanie miezd vo verejnej správe o 10 %, príplatky za prácu cez víkend a v noci alebo posledné zníženie sadzby dane z príjmu fyzických osôb, negatívne zasiahli rozpočty samospráv.

Pri prijímaní každého z uvedených opatrení na to upozorňovali primátori aj starostovia. Či už z pozície Bratislavy alebo aj z pozície zástupcov Únie miest Slovenska. Len nižšia daň z príjmu fyzických osôb znamená čistý ročný výpadok príjmov mesta Bratislava vo výške 8-mil. eur a o ďalšie 4-mil. eur menej dostanú v dôsledku tohto opatrenia mestské časti.

Kam pôjdu peniaze?

Mestu Bratislava prinesie zvýšená sadzba dane navyše 12-mil. eur ročne a mestským častiam spolu tiež 12-mil. eur. Zvýšený výnos dane pôjde na projekty, z ktorých budú profitovať všetci Bratislavčania. Polovica z trojročného výnosu mesta, t.j. 18-mil. eur, bude použitá na opravy a rekonštrukcie ciest a chodníkov.

Oproti tomu, čo sa dá urobiť z bežného rozpočtu mesta, bude možné opraviť navyše 90 km ciest. Zoznam komunikácií, ktoré sa budú opravovať už na základe nového manuálu asfaltovania, bude zverejnený na web stránke mesta a jeho plnenie pravidelne odpočtované.

Ďalších 18-mil. eur bude použitých do zásadného skvalitnenia verejného priestoru v Bratislave. Sú v pláne zadania pre viac ako 40 verejných architektonických súťaží, z ktorých podstatnú časť tvoria súťaže, ktorých výsledkom budú zrekonštruované alebo novovytvorené kvalitné verejné priestory.

Byty v Bratislave
16
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM