Rôzne Samospráva

Mesto bude DPB, BVS či OLO hodnotiť podľa efektívnosti a výkonnosti

Výkonnostné ukazovatele majú platiť pre spoločnosti, kde je mesto jediným alebo väčšinovým akcionárom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude DPB, BVS či OLO hodnotiť podľa efektívnosti a výkonnosti
Zdroj: TASR

Primátor Matúš Vallo vo štvrtok vyhlásil, že ak sa merateľné ukazovatele v spoločnostiach, kde je hlavné mesto jediný alebo väčšinový akcionár. nedosiahnu, na budúci rok sa môže otvoriť otázka výmeny ich predstavenstva.

Objektívne odmeňovanie

Ide o spoločnosti ako Dopravný podnik Bratislava (DPB), Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) či Metro Bratislava.

Cieľom výkonnostných ukazovateľov, takzvaných KPI (key performance indicators), je podľa magistrátu na základe dobrej praxe súkromného sektora nastaviť objektívne a transparentné odmeňovanie naviazané na reálne výsledky a výkon podniku. Mestskí poslanci to na svojom rokovaní zobrali na vedomie.

DPB

V prípade DPB sú ukazovatele rozdelené do troch oblastí – spokojní zákazníci (25 percent), kvalita služieb (40 percent), hospodárenie podniku (35 percent).

DPB má podľa magistrátu poskytovať kvalitnú, spoľahlivú a bezpečnú MHD ako atraktívnu alternatívu automobilovej doprave, a to pri efektívnom hospodárení podniku.

BVS

Pri BVS je to hospodárenie podniku (60 percent), rozvoj infraštruktúry (20 percent) a spokojnosť zákazníkov (20 percent).

BVS má podľa hlavného mesta poskytovať spoľahlivo dodávanie kvalitnej pitnej vody a odvádzanie odpadových vôd pri dosahovaní vysokej miery spokojnosti zákazníkov a efektívnom hospodárení podniku.

OLO

Pri firme OLO sú KPI rozdelené do štyroch oblastí, a to hospodárenie podniku (26 percent), životné prostredie (26 percent), spokojnosť zákazníkov (16 percent) a strategické projekty (32 percent).

OLO má zabezpečovať kvalitné a dostupné služby s dôrazom na plnenie zelených plánov mesta, a to pri efektívnom hospodárení podniku.

Metro Bratislava

V prípade firmy Metro Bratislava sú ukazovatele nastavené na rok 2020 s výhľadom na rok 2021. V roku 2020 je naplánovaná príprava štyroch hlavných projektov, a to polyfunkčný súbor Muchovo námestie, parkovací dom Petržalka, rekonštrukcia komunikácie Jantárová cesta, vybudovanie osvetlenia pre Chorvátske rameno.

„KPI pre spoločnosť Metro Bratislava sú orientované na zabezpečenie hladkého a spoľahlivého priebehu týchto projektov podľa projektového harmonogramu,“ uviedlo mesto v dôvodovej správe.

Metro Bratislava má byť podľa magistrátu moderná developerská mestská spoločnosť zabezpečujúca prípravu a realizáciu stavieb podľa strategických potrieb mesta.

Aktualizácia ukazovateľov

Materiál s ukazovateľmi môže byť podľa mesta aktualizovaný na základe objektívnych zmien a vyvíjajúcich sa stratégií, ktoré môžu byť zohľadnené až počas nasledujúceho roka.

Vedenia týchto významných strategických bratislavských mestských firiem majú podľa primátora mať v januári 2020 aj verejné prezentácie o cieľoch, ktoré chcú dosiahnuť. Svoje zámery už prezentovali v decembri mestským poslancom.

Polopodzemné kontajnery v Bratislave
8
Galéria
Foto: Martin Šopinec / Zdroj: OLO a.s.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM