Rôzne

FOTO: Novomestskí poslanci žiadajú urýchlené zbúranie skeletu Snežienky

Stavba je veľkým bezpečnostným rizikom pre svoje bezprostredné okolie. V susedstve Snežienky sa totiž nachádzajú detské ihriská či turistické chodníky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novomestskí poslanci žiadajú urýchlené zbúranie skeletu Snežienky
12
Galéria

Budova bývalej reštaurácie Snežienka v bratislavskom lesoparku pri dolnej stanici lanovky na Kamzík je dlhodobo nevyužívaná. Túto stavbu má v správe bratislavská mestská časť Nové Mesto.

Nebezpečná stavba

Jej poslanci na poslednom miestnom zastupiteľstve schválili dlho pripravovanú ideovú súťaž na potenciálne využitie územia v budúcnosti. Poslanci Jakub Mrva a Martin Vlačiky však upozorňujú, že stavba je v dezolátnom stave a ohrozuje svoje bezprostredné okolie.

„Už v roku 2006 bolo odporúčanie skelet Snežienky zbúrať. Statický posudok z roku 2016 úplne jasne konštatuje závažné poškodenie – zdevastované nosné murované konštrukcie, obnaženú a skorodovanú nosnú výstuž, skorodované prvky nosných stĺpov a väzníkov a poškodenie celej stavby v dôsledku poveternostných podmienok a rozkrádania,“ priblížil Mrva.

Stavba je podľa jeho slov veľkým bezpečnostným rizikom pre svoje bezprostredné okolie. V susedstve Snežienky sa totiž nachádzajú dve detské ihriská, rekreačný areál Drieňovské lúky či turistické chodníky. „Veľkým problémom je aj pre samotnú lanovku, keďže je pevne spojená s jej dolnou stanicou a môže tak ohroziť lanovku a jej prevádzku ako takú,“ podotkol.

Pomoc pri búraní skeletu

Poslanec Vlačiky upozornil, že odstránenie skeletu je finančne náročné a mestská časť Nové Mesto nedisponuje takýmito prostriedkami. Oslovili preto so žiadosťou o pomoc aj bratislavského primátora Matúša Valla a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu.

„Obom sme rovno na mieste ukázali dezolátny stav Snežienky a poprosili ich o spoluúčasť pri búraní. Táto časť lesoparku je naozaj obľúbeným rekreačným miestom pre návštevníkov z celej Bratislavy a okolia a je spoločným záujmom túto ruinu odstrániť čím skôr,“ skonštatoval. Na základe tejto iniciatívy vyzvali poslanci miestneho zastupiteľstva uznesením starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého, aby začal aktívne rokovať s predstaviteľmi hlavného mesta a BSK o neodkladnom zbúraní železobetónového skeletu.

„Ideová súťaž nám síce pravdepodobne prinesie pekné návrhy a vizualizácie možného budúceho využitia priestoru, avšak nerieši aktuálnu situáciu s nebezpečnou stavbou v srdci lesoparku, ohrozujúcu svoje okolie. Aj preto by sme už nemali búranie odkladať a vyčkávať, ale skelet zbúrať,“ tvrdí Mrva. Ako podotkol, následne je možná diskusia, aké využitie územia tam je vhodné. „Či by tu mal byť menší bufet, požičovňa športových potrieb a priestory na ekovýchovu ako navrhujeme, alebo niečo iné. Každopádne, budem trvať na tom, aby tu akákoľvek výstavba bola maximálne citlivá voči okolitému prírodnému prostrediu a nepriniesla na Železnú studničku motorové vozidlá,“ poznamenal poslanec.

Pomoc od mesta a kraja

Hlavné mesto potvrdilo, že sa obaja novomestskí poslanci na primátora Matúša Valla v tejto veci obrátili. Šéf mestskej samosprávy sa bol podľa hovorcu mesta Petra Bublu osobne pozrieť na skelet, ktorý dlhé roky chátra, v mestských lesoch. Jeho stav vníma ako zlý, negatívne ovplyvňujúci aj bezprostredné okolie, napríklad sedačkovú lanovku na Kamzík.

„Primátor je ochotný hľadať finančné zdroje na pomoc pri odstránení nebezpečného skeletu z tohto obľúbeného rekreačného územia,“ uviedol Bubla. Doplnil, že na budúci týždeň sa má uskutočniť stretnutie za účasti vedenia mestskej časti, hlavného mesta a BSK. Jeho cieľom má byť práve hľadanie riešenia, „aby táto stavba mohla byť spoločným úsilím odstránená.“

S novomestskými miestnymi poslancami sa stretol už aj predseda BSK Juraj Droba. „Predseda Bratislavského kraja Juraj Droba sa so zástupcami iniciatívy stretol aj priamo na mieste, teda pri bývalej Snežienke. Rokovania o možnosti zapojenia Bratislavského samosprávneho kraja budú v najbližších dňoch pokračovať,“ uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Budova bývalej reštaurácie Snežienka
12
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM