Samospráva

V Novom Meste sa skončilo rozpočtové provizórium

Poslanci v mestskej časti schválili rozpočet na tento rok. Bude hospodáriť so sumou takmer 27 miliónov eur

Ilustračný obrázok k článku V Novom Meste sa  skončilo rozpočtové provizórium
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Jedným z kľúčových projektov v rozpočte v Nového Mesta v tomto roku je rozbehnutie parkovacej politiky v lokalite Tehelného poľa a jeho okolia. Na vybudovanie systému rezidenčného parkovania vyčlenilo miestne zastupiteľstvo zhruba 330 tisíc eur. Zlepšiť by sa malo aj parkovanie v lokalite Dimitrovka. Na nové parkovacie miesta na Nobelovej ulici pôjde viac ako 115 tisíc eur.

Viac na deti

„Rozpočet odráža našu dohodu so školami a škôlkami, aby na deti išlo tento rok výrazne viac peňazí než v predchádzajúcom období,“ poznamenal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Mnohé materské a základné školy už prešli výraznou rekonštrukciou. Na rekonštrukciu ďalších škôl a predškolských zariadení vrátane jedální a školských ihrísk vyčlenila mestská časť 570 tisíc eur. Počíta sa tiež napríklad s rozšírením školy na Odborárskej ulici o dve triedy.

V bežných výdavkoch je tradične najviac peňazí alokovaných na vzdelávanie. Na chod škôl pôjde 11,4 milióna eur. V kapitálových výdavkoch je najviac peňazí vyčlenených na sociálne zabezpečenie (1,2 milióna eur). Mestská časť plánuje vybudovať zariadenie pre seniorov na Kalinčiakovej ulici pri parku Jama a centrum včasnej intervencie na Makovického ulici.

Opravy a údržba ciest

Na výstavbu a opravy miestnych komunikácií je schválených 3,7 milióna eur. V sume sú zahrnuté opravy a údržby miestnych komunikácií, ciest a chodníkov, schodísk, opravy vpustí, bezbariérová úprava chodníkov, ako aj cyklocesty a cyklochodníky. Príspevková organizácia mestskej časti EKO – podnik VPS, ktorá zabezpečuje letnú a zimnú údržbu ciest a chodníkov, ale tiež detských ihrísk či areálu Kuchajda, dostane príspevok vo výške 3,5 milióna eur.

Naplánovaná je taktiež rekonštrukcia športoviska na Jelšovej a na Ladzianskeho ulici, pripravuje sa dokumentácia na rekonštrukciu športoviska Školak klubu na Riazanskej ulici. Obnovy by sa mal dočkať park na Bellovej ulici a začať by sa mali práce na novom parku na Vlárskej ulici.

„Mestská časť rozbieha revitalizáciu lokality Snežienka, kde je na odstránenie chátrajúceho torza bývalej reštaurácie vyčlenených 200 tisíc eur,“ doplnil Tettinger.

Na prevádzku ôsmich denných centier seniorov, komunitného centra na Ovručskej ulici a na sociálne výdajne je vyčlenených 221 tisíc eur, na opatrovateľskú službu pôjde viac ako 310 tisíc eur. Takmer 100 tisíc eur je určených na jednorazové dávky v hmotnej núdzi a na príspevky pri narodení dieťaťa.

Na podporu aktivít neziskových organizácií a občianskych združení, ktoré o ňu počas tohto roka môžu požiadať, je alokovaná suma 65 tisíc eur. V rámci participatívneho rozpočtu na občianske projekty schválili poslanci viac ako 52 tisíc eur.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM