MAK Samospráva

Rozpočet Ružinova a Nového Mesta schvália až začiatkom roka

Starostovia a poslanci dostali mestské častí do rozpočtového provizória. Bude to mať vplyv na život Ružinova a Nového Mesta?

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet Ružinova a Nového Mesta schvália až začiatkom roka
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Bratislavský Ružinov začne aj budúci rok v rozpočtovom provizóriu. Rozpočet mestskej časti na rok 2020 budú totiž ružinovskí miestni poslanci schvaľovať začiatkom februára, teda na prvom budúcoročnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Rovnako začne budúci rok aj Nové Mesto.

„Príjmy mestskej časti do veľkej miery závisia od všeobecne záväzného nariadenia (daň z nehnuteľnosti), ktoré len pred niekoľkými dňami schválilo mestské zastupiteľstvo. Práve tento príjem zásadne ovplyvňuje štruktúru rozpočtu, a preto sme sa rozhodli počkať s jeho finalizovaním až do týchto dní," uviedla hovorkyňa ružinovského miestneho úradu Tatiana Tóthová.

Poznamenala, že rozpočtové provizórium neznamená pre samosprávu žiadne negatívum. Znamená to len, že v januári 2020 bude môcť mestská časť hospodáriť len s jednou dvanástinou výdavkov plynúcich z rozpočtu na rok 2019.

„Bolo to normálne manažérske rozhodnutie, s ktorým sme vopred počítali, pripravili sa naň a neznamená to žiadne negatíva," podotkla.

Plaváreň aj rezidenčné parkovanie

Samospráva plánuje budúcu rok výrazné investície do obnovy niekoľkých detských ihrísk, ciest, chodníkov, ale tiež do rekonštrukcie hasičskej zbrojnice či výstavby novej základnej školy a materskej školy. Investície si vyžiada aj zavádzanie parkovacej politiky a vytváranie rezidenčných zón, samospráva nezabúda ani na granty.

„Na jar by sme zároveň mali mať k dispozícií aj pol milióna eur, ktorý poskytla vláda na vypracovanie projektu novej plavárne," doplnila Tóthová.

Ružinov nie je jediná z najväčších bratislavských mestských častí, ktorá vstúpi začiatkom budúceho roka do rozpočtového provizória. Pridá sa k nej aj Nové Mesto, ktoré malo pôvodne rozpočet schvaľovať už v decembri 2019. Zvyšné dve veľké mestské časti v uplynulých dňoch svoje rozpočty na rok 2020 schválili. Petržalka by podľa schváleného materiálu mala hospodáriť so sumou viac ako 43,96 milióna eur, Staré Mesto s vyše 27 miliónmi eur.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM