Rôzne

Bratislavským mestským častiam nie je zeleň ľahostajná. Ako sa o ňu starajú?

Mestské časti sa pri starostlivosti o zeleň opierajú aj o inventarizáciu stromov a drevín. Odborné obhliadky v teréne sa snažia vykonávať pravidelne.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavským mestským častiam nie je zeleň ľahostajná. Ako sa o ňu starajú?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohým bratislavským mestským častiam nie je zeleň ľahostajná. Pri starostlivosti o ňu sa niektoré opierajú aj o inventarizáciu stromov a drevín.

Obhliadky stromov v Ružinove

Samosprávy však poznamenávajú, že odborné obhliadky v teréne sa snažia vykonávať pravidelne, bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú spracovaný dokument.

Jednou z mestských častí, ktoré sa rozhodli pristúpiť k inventarizácii, je Ružinov. Na začiatok si vybral menšie lokality Pošeň a Trávniky, budúci rok chce pokračovať v lokalitách. „Keď sa chceme o stromy a kríky starať dobre, potrebujeme vedieť, v akom sú stave, akú starostlivosť si vyžadujú a, samozrejme, kde a koľko ich máme,“ uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

Takto vypracované podklady pomôžu mestskej časti aj pri plánovaní finančných prostriedkov určených na údržbu drevín. Samospráva však naďalej pokračuje vo vykonávaní priebežných obhliadok stromov, pri ktorých odborníci určujú, či je potrebný „len“ orez, alebo si strom vyžaduje dôkladnejšie „vyšetrenie“ dendrológom.

Stromy v Karlovej Vsi

Mestskou časťou, ktorá pozná o čosi lepšie stav stromov a drevín, je Karlova Ves. „Mestská časť má od roku 2017 spracovanú inventarizáciu drevín na verejných priestranstvách,“ poznamenal Miroslav Špejl z referátu komunikácie s médiami a vzťahov s verejnosťou karloveského miestneho úradu.

Zdravotný stav stromov pravidelne monitorujú odborníci. Od roku 2016 sa mestská časť stará o dreviny s pomocou certifikovanej arboristickej firmy, okrem nej má starostlivosť o zeleň v náplni práce aj príspevková organizácia Verejnoprospešné služby Karlova Ves.

Starostlivosť o zeleň v Petržalke

Petržalka ako najväčšia bratislavská mestská časť nechala ešte v rokoch 2017 až 2018 spracovať inventarizáciu drevín v areáloch materských a základných škôl a na niektorých sídliskách. „Mestská časť plánuje aj v budúcnosti pokračovať inventarizáciou drevín v sídliskovej zeleni podľa vyčlenených finančných prostriedkov v rozpočte,“ skonštatoval Jakub Kuruc z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

O odstraňovanie suchých a nebezpečných stromov, či o zdravotné a bezpečnostné orezy sa stará miestny podnik verejnoprospešných služieb, v budúcom roku sú napríklad naplánované výchovné rezy mladých stromov.

Inšpirované Nové Mesto

Detailnú inventarizáciu verejnej zelene vypracovalo v minulosti aj Nové Mesto. V súčasnosti necháva mestská časť zeleň pravidelne kontrolovať odbornými zamestnancami a pracovníkmi eko-podniku verejnoprospešných služieb, v určitých prípadoch oslovuje aj arboristov a dendrológov. „Mestská časť sa systematicky snaží zabezpečiť dostatočnú starostlivosť o stromy. To nevylučuje, že napríklad strom uhynie v dôsledku klimatických a iných zmien,“ podotkol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Mestská časť pritom prichádza s novým spôsobom starostlivosti o stromy, ktorým chce uľahčiť život v mestskom prostredí, kde bývajú ich korene často obklopené asfaltom, betónom či spevnenými plochami. Inšpiráciu našla v Holandsku a Kanade, kde systém pôdnych košov používajú pri sťažených podmienkach života stromov. Tie vedia tiež zadržať dažďovú vodu a potrebný vzduch, čím zabezpečia stromu zavlažovanie aj vetranie.

Staré Mesto sa stará

Inventarizáciu malo niekoľkokrát v minulosti vypracovanú aj Staré Mesto, samospráva však zdôrazňuje, že ide o živú prírodu, keď stromy rastú, starnú a odumierajú.

„Inventarizácia, ktorá bola urobená napríklad pred desiatimi rokmi, z veľkej časti nezodpovedá terajšiemu stavu. V súčasnosti máme zmonitorovaných približne 40 percent drevín,“ povedal Matej Števove, hovorca staromestskej starostky. Stromy však mestská časť podľa neho pravidelne kontroluje, a to nielen po silnej búrke či veternej smršti. Dôraz na správnu starostlivosť sa snaží klásť už pri novovysadených drevinách.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM