Správy Samospráva

Bratislava má originálnu mestskú dlažbu: Krášli aj frekventovaný chodník pri rozhlase

Bratislava sa vďaka dlažbe s vlastným dizajnom pridala medzi európske metropoly ako Barcelona, Londýn či Berlín, ktoré taktiež majú svoju dlažbu pre lepšie podčiarknutie identity mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má originálnu mestskú dlažbu: Krášli aj frekventovaný chodník pri rozhlase
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Originálna bratislavská mestská dlažba inšpirovaná tvorbou významných slovenských umelcov Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu či Milana Dobeša mení ulicu pred Slovenským rozhlasom. Mýtna je prvou ulicou, kde je unikátna dlažba použitá na celej ploche. Vďaka novému predláždeniu, doplneniu stromov a mobiliáru, sa zmení identita celej ulice.

Originálny dizajn

Bratislava sa vďaka dlažbe s vlastným dizajnom pridala medzi európske metropoly ako Barcelona, Londýn či Berlín, ktoré taktiež majú svoju dlažbu pre lepšie podčiarknutie identity mesta.

Mýtna ulica pred Slovenským rozhlasom v úseku od Belopotockého po ulicu Námestie slobody sa momentálne dláždi Bratislavskou mestskou dlažbou. Jednotlivé dlaždice sú usporiadané podľa kladačského plánu tak, aby vytvárali harmonický obraz, ktorý nie je príliš dominantný pre okolie. Unikátnu betónovú dlažbu aktuálne vyrábajú vo fabrike CityStone Design v Šali, ktorá vyhrala verejné obstarávanie.

V uplynulých mesiacoch sa upravovala farebnosť dlažby a finalizoval sa tiež kladačský plán. Aby bolo možné dlažbu vyrábať presne tak, ako bola navrhnutá, firma si musela zaobstarať špeciálny razník.

Cipár, Fulla a Dobeš

Pre novú Bratislavskú mestskú dlažbu sú charakteristické štyri typy vzorov s vlnovkami alebo rovnými líniami, ktorých dizajn nadväzuje na niekdajšiu kamennú dlažbu v Bratislave. Mozaiku dopĺňa samostatná unikátna dlaždica s nápisom BRATISLAVA.

Dizajn mestskej dlažby odkazuje na tvorbu významných slovenských výtvarníkov. Grafický návrh od Martina Jenču bol podkladom k finálnemu dizajnu, ktorého pôvodcovia sú architekti Roman Žitňanský a Ján Urban pôsobiaci na Metropolitnom inštitúte Bratislavy.

Bratislavská mestská dlažba bola navrhnutá tak, aby ulice príjemne doplnila, a pritom nerušila či nekonkurovala ar­chitektúre mes­ta ako takej. Pri samotnej tvorbe boli inšpiráciou i­konické ilustrácie a výnimočný grafický jazyk Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu a Milana Dobeša, ktorých okrem Bratislavy spájala aj láska ku geometrickým tvarom. Návrh citlivo odkazuje na ich výnimočný vizuálny jazyk,“ vysvetlil grafický dizajnér Martin Jenča, ktorý je spoluautorom dlažby.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM